maandag 10 september 2007

Amandelkoek
Wat kan ik doen met Persipan-rohmasse? Deze zomer heb ik een paar rollen hiervan meegenomen uit Duitsland. Ik had wel een vermoeden waarmee ik het kon vergelijken, maar heb toch nog even gegoogled om te kijken wat ik er over kon vinden. Mijn vermoeden werd bevestigd, het is te vergelijken met amandelspijs, alleen is dit gemaakt van abrikozenpitten in plaats van amandelen.

Vervolgens ben ik gaan zoeken op abrikozenpitten en schrok toen van wat ik las. Abrikozenpitten zouden amygdaline bevatten, wat omgezet wordt in o.a. cyanide als het in contact komt met enzymen (eiwit). Hartstikke giftig dus! Dit wordt op diverse sites bevestigd. 'Maar', zegt het Voedingscentrum, 'bij de verwerking in marsepein en bitterkoekjes worden de amandelen en abrikozenpitten goed verhit, zodat het gif verdwijnt. De waarschuwing geldt dus niet voor marsepein en bitterkoekjes.' Gelukkig, ik kan het dus gewoon gebruiken.

Op Epicurious vond ik een recept voor amandelkoek, welke in de 'reviews' werd aangepast tot onderstaand recept.

100 gram amandelspijs
1/4 t.l. zout
150 gram kristalsuiker
175 gram zachte roomboter
1 eigeel maat M
1 eiwit maat M
1 t.l. pure amandel extract
160 gram patentbloem
40 gram geschaafde amandelen

bakvorm van 25 x 21 x 4 cm.

Zorg dat alle ingrediƫnten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Vet in en bekleed de bakvorm met bakpapier over de volle lengte, hangende over de lange zijden. Bestuif de onbedekte (korte) zijden met iets bloem.

Hak in een keukenmachine de amandelspijs in kleine stukjes. Voeg de zout en 50 gram suiker toe en hak 1 minuut langer tot het fijngemalen is. Mix de boter met de overige 100 gram suiker luchtig en bleek (3 minuten met de standmixer met platte klopper/6 minuten met een handmixer). Voeg het amandelmengsel, eigeel en de amandel extract toe en mix het goed vermengd is. Zeef de bloem en mix dit door het beslag. Smeer het beslag gelijkmatig in de bakvorm. Kwast het beslag met wat geklopt eiwit en strooi de geschaafde amandelen erover. Bak de koek in circa 35 minuten goudbruin en gaar. Laat het geheel afkoelen in de vorm op een rooster. Haal de koek uit de vorm en snijd het op een plank in stukjes.

Het resultaat is een krokante koek. Houd je meer van zachte koek, zoals boterkoek, bak je het gewoon iets korter.

2 opmerkingen:

Arden zei

Kinkt lekker! Mjn map met "nog te bakken" puilt inmiddels uit. Deze gaat er ook in :-). Nu nog tijd vinden en dat lukt niet zo de laatste tijd :-(

Lien zei

Ik sluit met geheel bij de vorige schrijfster aan!!
IK wist trouwens niet dat spijs met abrikozenpitten Persipan heette...weer wat geleerd!