maandag 26 november 2007

Fenegriekbrood
Tijdens de koeienmarkt van Woerden in oktober j.l. liep ik langs de kraam met boerenkaas van Kaasboerderij Janmaat te Woerden. Zelf ben ik eerlijk gezegd geen enorme fan van boerenkaas, maar thuis wordt het wel erg gewaardeerd. Een van de soorten die op de kraam lagen was fenegriekkaas. Hier had ik eerder een posting over gelezen van Karen van Bake my Day en was erg benieuwd naar de smaak. Naast een plakje proeven is er toen een puntje mee naar huis genomen en ik vind het heerlijk!

Fenegriek heeft een walnootachtige smaak en dat zou ik, dacht ik, toch gerust in een brood moeten kunnen verwerken?! Bij de reformwinkel kocht ik een zakje fenegriek, 1,50 euro voor 150 gram, en thuisgekomen heb ik er een recept bij opgezocht. Niet echt een recept voor fenegriekbrood, maar een basisrecept waarin ik het zou kunnen verwerken. Dit is een recept van Jeffrey Hamelman geworden: Country Bread. Het is misschien een wat bewerkelijk recept. Op zich kan ieder basisrecept voor wit of bruin brood wel gebruikt worden, maar zorg wel dat de fenegriek van te voren is geweld.

Fenegriek heeft volgens verschillende sites heilzame werkingen: het zou goed zijn voor de spijsvertering, gewichtstoename kunnen bewerkstelligen en een vollere boezem :-D
Daarnaast is het letterlijk ook een paardenmiddel.
Maargoed, dit even terzijden.

Voor een brood van circa 750 gram:

Voordeeg:
250 gram tarwebloem
150 gram water
1/8 t.l. droge gist
1/2 t.l. broodzout

Strooi de gist op het water en laat het in een paar minuten zacht worden. Voeg de bloem plus zout toe en kneed hier een bal van. Dit kan met de hand, in de standmixer met de platte klopper (KitchenAid/stand 1), maar ook in de bakvorm van een broodbakmachine die je 5 minuten laat kneden op de pizzastand. Dek de kom af en laat het 12 tot 16 uur fermenteren.

Deeg:
250 gram tarwebloem
190 gram warm water
3/4 t.l. broodzout
1/2 t.l. droge gist
3 e.l. fenegriekzaad (circa 30 gram)
1 e.l. walnootolie (optioneel)
voordeeg

Strooi de fenegriek in het warme water, dek de kom af (om vochtverlies te voorkomen), en laat het 15 minuten wellen. Doe de bloem, zout, gist, de fenegriek plus het water in de kom van de standmixer. Meng met de platte klopper het geheel in een paar minuten (KitchenAid/stand 1) goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Voeg de walnootolie en het voordeeg er in stukken aan toe. Verwissel de platte klopper door de deeghaak en kneed het deeg (KitchenAid/stand 2) in circa 8 minuten tot een elastisch, iets plakkerig deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te droog, voeg iets water toe: is het te nat, voeg dan iets bloem toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg 150 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Vouw het deeg 2x (telkens na 50 minuten) tijdens het rijzen: vouw voorzichtig de zijden naar het midden en draai het deeg om. Stort het deeg, na de rijstijd, op een met bloem bestoven werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Vorm er een bol van, dek het af en laat het 20 minuten rusten. Na deze rusttijd het deeg opmaken in een bol (eventueel overdoen in een bebloemde banneton) of ovaal en afgedekt circa 60 minuten laten rijzen tot het bijna verdubbeld is in volume. Verwarm ondertussen de oven op 230 °C graden. Schuif het brood in de oven, spuit in de eerste paar minuten 3x met een plantenspuit voor stoom, en bak het brood in 30-35 minuten bruin en gaar. Wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Nadat het brood was afgekoeld, heb ik het gesneden en geproefd. Ik vind het lekker, vooral met een plakje kaas (niet bepaald origineel, maar gewoon lekker!).

4 opmerkingen:

Lien zei

Gea wat een ontzettend leuk idee... ik ben gek op die fenegriekkaas! (heb toevallig net een stuk in huis) en ga dat zeker ook een keer in brood verwerken. Bedankt voor de tip!

Lien zei

Als ik mijn vorige comment overlees klinkt het wat vreemd... ik bedoel dus niet de fenegriekkaas in mijn brood, maar alleen de fenegriek ;D

gipskruit zei

Hij/Zij ziet er echt mooi uit Gea.
Ik heb nog nooit (denk ik)fenegriek geproefd maar als het nootachtig smaakt?...lijkt me heerlijk in brood dus....recept even opslaan:)

Gr Gipskruit

Baking Soda zei

Wat een prachtig brood is dat geworden zeg! Ga ook zoeken naar fenegriek! (Het gekke is, voordat ik die kaas zag, had ik een vaag idee dat fenegriek iets met paarden van doen had, van die Triviant weetjes waar je helemaal niks aan hebt en niet voldoende van weet om iets over te beweren..nou ja) Ik ga zoeken!