vrijdag 14 december 2007
Donkere chocolade cakejes
Enige tijd geleden kreeg ik het blad Cook's Illustrated te leen, nummer march/april 2005. Dit Amerikaanse blad heeft zichzelf ten doel gesteld de beste recepten uit te vinden voor de meest favoriete gerechten. In dit nummer kwam het chocolade cakeje aan de orde: Wat zijn de beste ingrediënten, wat is de beste verhouding van de ingrediënten, beste manier van bereiden en beste baktemperatuur/-tijd. Een testteam van meer dan 36 personen is hiermee aan de slag gegaan en met onderstaand recept naar voren gekomen.
Op mijn blog heb ik een paar keer eerder over chocolade cakejes gepost. Stuk voor stuk heerlijke cakejes, maar deze is toch weer anders. Eigenlijk is dit een basis chocolade cakeje wat nog verder opgemaakt zou moeten worden met b.v. glazuur of botercrème. Maar dat heb ik achterwege gelaten om de simpele reden dat er hier niet zo van gehouden wordt. Het resultaat is een heerlijk smeuïg cakeje met een duidelijke chocolade smaak. Een blijvertje!
Hoewel ik bij het maken van het beslag de KitchenAid met platte klopper heb gebruikt, hoeft er niet perse een mixer aan te pas te komen: alles kan met de garde gemixt worden.
Voor 12 cakejes:
114 gram roomboter
57 gram pure chocolade
43 gram cacao
106 gram patentbloem
1/2 t.l. baking soda
3/4 t.l. bakpoeder
2 eieren maat M
150 gram (superfijne) kristalsuiker
1 t.l. vanille extract
1/2 t.l. zout
114 gram zure room
Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Bekleed een muffinvorm met papieren vormpjes (caises). Snijd de boter in kleine blokjes en doe het het in een vuurvaste schaal. Breek de chocolade er boven en voeg de cacao toe. Zet de schaal op een pannetje met een laagje bijna kokend water (de schaal mag het water niet aanraken). Laat al roerend het geheel smelten tot een egale massa.
Verwijder de schaal van het pannetje en laat het enigszins afkoelen. Zeef de patentbloem met de bakpoeder en baking soda. Mix in een ander kom de eieren met de suiker en vanille schuimig. Giet langzaam het chocolade mengsel toe en mix tot het geheel is opgenomen in het beslag. Voeg de helft van het bloemmengsel toe, daarna de zure room, vervolgens de rest van het bloemmengsel: voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Verdeel het beslag over de papieren vormpjes.
Bak de cakejes in het midden van de oven in 18-20 minuten gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de cakejes eerst 15 minuten in de vorm afkoelen, daarna op een rooster.
Als de cupcakes volledig zijn afgekoeld, kunnen ze afgewerkt worden met een botercrème o.i.d. Diverse recepten zijn te vinden op o.a. Epicurious.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Bananen confituur
Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...
-
Deze koek is bij mij nog nooit mislukt. Het is een makkelijk recept en snel gemaakt. Ik bak er altijd 2 tegelijk, want als ik ze beide niet ...
-
Terwijl ik het www afzocht naar een geschikt recept voor een biscuitbodem voor een monchoutaart, stuitte ik op een recept voor 'bokkep...
-
Een paar weken geleden proefde ik deze bladerdeeghapjes op de verjaardag van een vriendin. Deze mini quiches zijn nog iets kleiner dat de va...
3 opmerkingen:
ah, chocolade: A girls best friend... klinkt lekker en ziet lekker. De kinderen hier wilden nog een minimuffins bakken (omdat ik daar papieren kerstcupjes voor had ;-)) en ik denk dat ik dit daar wel een lekker recept voor vind. Botercreme staat wel mooi, maar vind ik zelf ook niet zo lekker, dus laat ik dat net als jij achterwege. Misschien wat gesmolten chocolade???
Goeie tip Lien, dat ik daar zelf niet op ben gekomen! In de voorraadbak liggen nog bakjes met kant-en-klare chocolade glazuur wat alleen nog even warm/vloeibaar gemaakt moet worden. Eventueel nog een paar vrolijke spikkels er op strooien en voilà ... opgemaakte cupcakes.
Ik heb deze blog pas ontdekt. Dit is het eerste recept dat ik heb geprobeerd en het resultaat was fantastisch!
Een reactie posten