maandag 28 januari 2008

Amandelcake




In de afgelopen weken heb ik diverse (amerikaanse) recepten uitgeprobeerd van koekjes en cakes, maar de resultaten vond ik over het algemeen te zoet. Deze cake viel wel direct in de smaak. Het lijkt iets grover van structuur dan de meeste cakes, door de toevoeging van maismeel heb je absoluut iets meer om op te kauwen, maar is wel super luchtig. Daarnaast is het ook sappig en niks te zoet. Het enige minpuntje is dat mijn cake qua bovenkant meer op een maanlandschap leek dan de gladde bovenkant waarop ik hoopte. Maar na één hap ben je dat zo vergeten.

De eiwitten die overblijven kunnen heel goed ingevroren worden om later gebruikt te worden in b.v. schuimpjes of cake.

70 / 100 gram fijne maismeel
70 / 100 gram gezeefde patentbloem
1 / 1.1/2 t.l. bakpoeder
113 / 162 gram zachte roomboter
60 / 85 gram amandelspijs
1/2 / 3/4 t.l. pure vanille extract
150 / 215 gram gezeefde poedersuiker
4 / 6 eigelen maat M
2 / 3 eieren maat M
60 / 85 gram zure room

springvorm van 20 cm Ø / 24 cm Ø

poedersuiker voor bestrooien

Plaats een rooster in de 2e richel van onderen in de oven en verwarm de oven voor op 175 °C graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Beboter de rand en bestuif deze met bloem. Meng de maismeel met de bloem en bakpoeder. Snijd de spijs in dobbelsteentjes en mix dit in de kom van de standmixer, met de platte klopper (KitchenAid/stand 2), samen met de boter romig. Voeg de vanille en lepel voor lepel de poedersuiker toe: mix dit op een lage stand luchtig en licht (KitchenAid/stand 1). Verhoog de snelheid (KitchenAid/stand 2) en voeg 1 voor 1 de eigelen en eieren toe: voeg pas een volgende toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Mix de zure room door het beslag. Verlaag de snelheid weer (KitchenAid/stand 1), voeg lepel voor lepel het bloemmengsel toe, en mix het geheel tot een egaal beslag. Giet het beslag in de springvorm en egaliseer de bovenkant met een spatel. Plaats de vorm op het rooster in de oven en bak de cake in 35-40 minuten / 45-50 minuten goudbruin dat de zijkanten van de vorm loslaat. Laat de cake in de vorm, op een rooster, geheel afkoelen. Verwijder de vorm en bestrooi de cake met poedersuiker.

Naar: Epicurious Almond Cake

Geen opmerkingen: