woensdag 30 januari 2008

Kikkererwtenbrood met knoflook (2)




Dit is het vervolg op de vorige posting. Naast dat de ingrediënten iets afwijken van het eerste recept, is de werkwijze van dit brood ook iets anders/eenvoudiger.

Wat betreft smaak, ontlopen de broden elkaar niet. Maar dat is op zich niet vreemd, want het percentage knoflook en kikkererwten is in beide broden gelijk. De structuur verschilt wel iets van elkaar: brood 1 is iets grover dan brood 2. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar brood 2.

250 gram handwarm water (of kookvocht)
1.1/2 t.l. droge gist
450 gram tarwebloem
120 gram kikkererwtenpuree
1.1/2 t.l. broodzout
20 gram boter
1 ei maat M
15 gram geroosterde knoflook

Zet 75 gram kikkererwten een avond van te voren in ruim water klaar (om te weken). Kook de erwten de volgende ochtend in 60-90 minuten gaar. Giet de kikkererwten af (bewaar eventueel het kookvocht voor het brood) en pureer ze: laat de puree afkoelen.

Verwarm, voor het roosteren van de knoflook, de oven voor op 200 °C graden. Snijd een 1/2 cm van de kop van een knoflookbol af, besprenkel de snijkant met olijfolie en verpak de bol in alufolie. Rooster de knoflook in 30-40 minuten zacht. Knijp het vruchtvlees uit de schil en laat het afkoelen.

Giet het water (of kookvocht) in de kom van de standmixer en strooi de gist er op: laat de gist in een paar minuten zacht worden. Voeg de tarwebloem toe en mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwijder de platte klopper, dek de kom af, en laat het deeg 20 minuten rusten. Plaats de deeghaak, voeg de overige ingrediënten toe en kneed het deeg (KitchenAid/stand 2) in 6-8 minuten tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in circa 60 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Bol het enigszins op en laat het deeg 10 minuten afgedekt rusten. Na deze rusttijd het deeg opmaken in een bol (eventueel overdoen in een bebloemde banneton) of ovaal en afgedekt circa 60 minuten laten rijzen op een met bakpapier beklede bakplaat tot het bijna verdubbeld is in volume. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 °C graden. Verwarm te gelijker tijd een ovensteen of terracotta schotel mee. Snijd het brood een paar keer circa 1 cm diep in. Spuit een paar keer met een plantenspuit voor stoom, schuif het brood in de oven op de steen of schotel en spuit nog een keer met de plantenspuit. Bak het brood 5 minuten op 220 °C graden, daarna nog circa 35 minuten op 190 °C graden tot het bruin en gaar is. Wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken. Laat het brood afkoelen op een rooster.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Gea,
Wat ziet alles op deze blog er heerlijk uit!!
Ik krijg er honger van.
Groetjes J.
TIP : op

http://www.tajin.nl/recepten/
staan veel lekkere koekjes!
Ook

http://www.tajin.nl/recepten/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid=26&func=detail&id=627

Aranka zei

Leuk, ga ik ook proberen. Van de week een broodje gemaakt waar aardappel in zat (van Baking Soda). Was erg lekker. En ik heb een tijd geleden wel eens een broodje gemaakt met de toevoeging van witte bonen. Ook erg lekker.
Vraagje: is die 15 gram knoflookpuree wel voldoende om smaak af te geven? Ik zou geneigd zijn om meer te gebruiken.
grtj, Aranka

Gea zei

@ Aranka: de knoflookpuree is duidelijk te proeven en te ruiken. Jeffrey Hamelman geeft 3% aan op het totaal meel/bloem, maar daar hoef je je natuurlijk niet aan te houden. Ik zou zeggen:'Ga op je gevoel af. Als ik jouw blog zo lees zit het daar wel goed mee.'