dinsdag 11 maart 2008

Maïsbrood met pompoenpitten




Om een luchtig maïsbrood te krijgen, moet maïsbloem gecombineerd worden met glutenrijke bloem en/of meel. De verhouding ligt ongeveer op 1 deel maïsbloem op 4 delen tarwebloem. Dit brood is niet bepaald favoriet bij mijn kinderen - die houden niet van pitten - maar ik vind het wel heel lekker.

Voor een klein broodje:

320 gram lauwwarm water
2 t.l. droge gist
100 gram maïsbloem
400 gram tarwebloem
1.1/2 t.l. broodzout
15 gram roomboter
4 e.l. pompoenpitten

Giet het lauwwarme water in de kom van de standmixer en strooi het gist erop: laat de gist in een paar minuten zacht worden. Voeg de tarwebloem en maïsbloem toe en mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) tot het vocht in de bloem is opgenomen. Dek de kom af en laat het 20 minuten rusten. Voeg het zout en de boter toe en kneed met de deeghaak op de laagste stand tot het deeg aan de deeghaak begint te hechten. Kneed het deeg vervolgens in 8 minuten (KitchenAid/stand 2) tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Voeg de pitten bijna aan het einde van de kneedtijd toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in 45-60 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Vorm het deeg naar eigen keuze en laat het 45-60 minuten rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Bak het brood in circa 45 minuten bruin en gaar: wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken.

2 opmerkingen:

bbaking zei

yumyum

this look good! I may try this soon!

Baking Soda zei

Lekker, maisbrood met pitten! Mijn kinderen presteren het om eerst te gaan zitten pulken voordat ze eten, ergerlijk!