zaterdag 19 april 2008

Schaapherders zuurdesem brood
Truus doet het hartstikke goed en vandaag heb ik er een brood mee gebakken. Ik wilde dit in een römertopf bakken op de manier zoals Karen van Bake My Day heeft beschreven en ik ben er behoorlijk enthousiast over. Het brood is op een paar bellen na heel fijn van structuur, maar wel zacht. Daarbij is de smaak nauwelijks zuur: genoeg om het brood net even een andere smaak te geven, maar niet zo zuur dat het hier in huis geweigerd wordt te eten. Positief dus!

250 gram zuurdesem (100 % gehydrateerd)
240 gram lauwwarm water
425 gram tarwebloem
50 gram roggebloem/meel
25 gram olijfolie
20 gram suiker
1.3/4 t.l. broodzout

sesamzaad

römertopf

Giet het lauwwarme water in de kom van de standmixer en roer het zuurdesem er door. Voeg de tarwebloem, roggebloem/meel, olijfolie, suiker en zout toe en mix eerst met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed het deeg (KitchenAid/stand 2) in circa 8 minuten tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg op een warme plaats tot dubbele volume rijzen. Dit duurt enkele uren en is geheel afhankelijk van de omgevingwarmte. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en sla het deeg door. Bol het deeg op en leg het in de goed bebloemde schaal van de römertopf. Bestrooi het brood met sesamzaad en snijd het een paar keer een cm diep in. Plaats de deksel op de schaal en laat het 20 minuten rusten. Verwarm de oven ondertussen voor op 220 °C graden. Maak, vlak voor het brood in de oven gaat, de deksel aan de binnenkant nat: veeg overtollig water weg. Plaats de römertopf in de oven en bak het brood eerst 10 minuten op 220 °C graden, verlaag de temperatuur naar 205 °C graden. Verwijder de deksel na 20 minuten en bak het brood verder gaar in circa 20 minuten. Wanneer je met je vingers op de onderkant van een brood tikt, moet het hol klinken. Laat het brood afkoelen op een rooster.

6 opmerkingen:

Mme Zsazsa zei

Dat brood ziet er geweldig uit!

Laat je dat dus de tweede keer maar 20 minuten rijzen?
En dat wordt dan zo hoog, waauw!!
Dat ga ik ook proberen.

Moet je met dit zuurdesemdeeg elke dag een brood bakken, of het toch elke dag bewerken en de helft weggooien want dat was in het verleden wel een organisatorisch probleem bij mij.

Gea zei

Je hoeft niet elke dag een brood te bakken om dit zuurdesem levend te houden. Om precies te weten hoe het werkt, zou je toch even op de link 'methode' in de vorige posting moeten klikken. Daar staat het complete verhaal.

Baking Soda zei

Wat ziet dat er mooi uit Gea! We zaten op dezelfde golflengte, ik had net bedacht om de romertopf weer eens te gebruiken! Nu hoef ik alleen maar jouw recept te volgen. Bedankt!

Cookie baker Lynn zei

Beautiful!

Lien zei

Da's een hele mooie Gea. Aangezien ik hier mijn Gollem heb, is dit een geweldig recept om te proberen. Bedankt voor het recept (ik word nu jouw baking buddy)!

het lieveheersbeestje zei

Ik zie dat truus er heerlijk uit ziet, wel een heel leuk experiment!