zondag 13 april 2008

Witte cake




Naast de eiwitten die ik gisteren overhield bij het maken van babka's had ik er nog een aantal in de vriezer liggen. Deze wilde ik verwerken in een cake, maar vond niet een recept naar mijn smaak in één van mijn bakboeken of op het internet. Wel vond ik een recept wat een beetje in de richting kwam en heb daar het benodigde aan veranderd. Het resultaat is een luchtige frisse cake: de allerlekkerste cake die ik ooit heb geproefd!

275 gram zachte roomboter
400 gram (superfijne) kristalsuiker
rasp van 1 schoongeboende citroen
400 gram patentbloem
1/4 t.l. zout
1.1/2 t.l. bakpoeder
200 gram melk -kamertemperatuur-
8 eiwitten maat M

Beboter en bebloem een grote tulbandvorm. Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Mix de boter met de suiker en citroenrasp luchtig en bleek. Zeef boven een andere kom de bloem, zout en bakpoeder. Voeg het bloemmengsel en de melk om de beurt toe aan het botermengsel: het bloemmengsel in 4 delen, de melk in 3 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Spatel de stijfgeklopte eiwitten door het beslag tot het geheel in het beslag is opgenomen. Schep het beslag in de vorm en plaats het in de onderste helft van de oven. Bak de cake in circa 60 minuten goudbruin en gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Haal de cake uit de oven en laat het eerst 30 minuten in de vorm op een rooster afkoelen. Haal de cake uit de vorm en laat het verder op het rooster afkoelen.

1 opmerking:

Baking Soda zei

Mmmm, ziet er erg lekker uit. Zal het recept bewaren als ik weer eens een eiwit-overschot heb!