donderdag 22 mei 2008

Citroen friands
Van origine zijn friands Franse cakejes, maar ze zijn heel populair in Australië en Nieuw Zeeland. Het zijn lichte cakejes, meestal gecombineerd met fruit en/of citrusrasp, gebakken in ovale vormpjes. Helaas heb ik die vormpjes niet. Als iemand weet waar ze in NL te koop zijn, dan hoor ik het graag. Een muffinvorm moet er tot die tijd aan geloven.

Dit recept is afkomstig uit The Sunday Times. Volgens de beschrijving moeten de friands gebakken worden in een oven op 200 °C graden. Ik vind ze voor het mooie te donker en zal de volgende keer de oven eerder op 180 °C graden instellen.

180 gram ongezouten roomboter
6 eiwitten maat M
75 gram patentbloem plus extra om de muffinvorm mee te bestuiven
210 gram poedersuiker
125 gram amandelmeel
rasp van een schoongeboende citroen

muffinvorm 12 stuks

Verwarm de oven voor op 200 °C graden. Smelt de boter (magnetron 800 watt/1 minuut): gebruik hier iets van om de vorm mee in te vetten. Laat de rest van de gesmolten boter iets afkoelen. Bestuif de vormpjes licht met de extra patentbloem. Mix de eiwitten schuimig maar niet helemaal stijf. Zeef de bloem en poedersuiker over de eiwitten en voeg de amandelmeel en rasp toe. Giet de gesmolten boter er bij en spatel het geheel door elkaar tot een luchtig egaal beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de friands in het midden van de oven in 18-20 minuten goudbruin en gaar: een tandenstoker moet er droog uitkomen. Laat de friands 5 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een rooster.Bestrooi de friands vlak voor het opdienen met poedersuiker (optioneel).

Geen opmerkingen: