donderdag 10 juli 2008

Chocolate almond gems
Eindelijk heb ik een paar mini muffinvormen (Xenos) in bezit en kon ik deze mini cakejes bakken. Hoewel er geen foto bij het recept stond, leken ze mij al heerlijk bij het lezen van de ingrediƫnten en ik kan nu zeggen: ze zijn lekker. Het lijkt misschien een omslachtig recept, maar het valt uiteindelijk wel mee. De hoeveelheid beslag is niet al te veel. Ik heb het gemaakt in mijn KitchenAid standmixer, maar met de handmixer was het minstens net zo goed gegaan. Het glazuur is zo gemaakt in een keukenmachine of in een hakmolentje van een staafmixer.

Voor 24 mini cakejes:

113 gram ongezouten roomboter
56 gram pure chocolade -gehakt-
40 gram geschaafde amandelen -geroosterd-
150 gram kristalsuiker
2 eieren maat M
1/4 t.l. zout
65 gram patentbloem
60 gram Amaretto likeur
1/4 t.l. amandel extract

Glazuur:
100 gram pure chocolade -gehakt-
60 gram slagroom

20 gram geschaafde amandelen -geroosterd en gehakt-

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Vet de mini muffinvorm(en) in. Snijd de helft van de boter in kleine blokjes en doe het het in een vuurvaste schaal. Voeg de chocolade toe en zet de schaal op een pannetje met een laagje bijna kokend water (de schaal mag het water niet aanraken). Laat al roerend het geheel smelten tot een egale massa. Haal de kom van het pannetje en laat het afkoelen.
Maal de amandelen met 50 gram kristalsuiker in een keukenmachine (hakmolentje) fijn.
Mix de andere helft van de boter met 100 gram suiker romig en bleek. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg de volgende pas toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig schoon. Mix het amandelmengsel door het beslag. Vervolgens de gesmolten chocolademengsel, daarna de bloem en zout. Voeg de Amaretto en amandel extract toe en mix niet langer dan tot het een egaal beslag is. Lepel het beslag in de vormpjes (ik heb hierbij een cookie scoop gebruikt) tot bijna aan de rand.Plaats de bakvormen in het midden van de oven en bak de mini cakejes in 15-18 minuten gaar: een tandenstoker moet er schoon uitkomen. Plaats de bakvormen op een rooster en laat de cakejes 10 minuten in de vorm afkoelen.Verwijder ze hierna uit de bakvormen en laat ze verder op een rooster afkoelen.
Maak ondertussen het glazuur. Maal de chocolade in een keukenmachine of hakmolentje fijn. Breng de slagroom in een klein pannetje net aan de kook, giet het bij de gemalen chocolade en mix het in circa 20 seconden tot een pasta. Smeer met een spatel of mes de pasta royaal op cakejes en strooi vervolgens wat gehakte amandelen er over. Laat het glazuur (cakejes) 10 minuten in de koelkast opstijven.Naar Tish Boyle

Geen opmerkingen: