donderdag 17 juli 2008

Vanilla buttermilk gems
Met een recept dat staat op de site Smitten Kitchen heb ik voortgeborduurd op de vorige posting. Deze keer zijn het lichte mini cakejes geworden.

Het vullen van de vormpjes heb ik nu anders aangepakt. Het beslag heb ik overgedaan in een spuitzak met een middelgrote gladde spuitmond en de vormpjes voor 3/4 deel vol gespoten. Dit werkte eigenlijk nog beter dan vullen met een cookie scoop.

Het glazuur is na het bereiden nog redelijk vloeibaar. Op dat moment kunnen de cakejes gedoopt worden in het glazuur en verder worden afgewerkt. Maar als de glazuur wat langer staat wordt het dikker en kan het aangebracht worden met een spatel.

Voor 24 mini cakejes:

100 gram patentbloem
1 t.l. bakpoeder
snufje zout
100 gram (superfijne) kristalsuiker
50 gram ongezouten roomboter
1 ei maat M
75 gram karnemelk
1/2 t.l. pure vanille extract

Glazuur:
75 gram witte chocolade -gehakt-
45 gram slagroom

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Beboter de mini muffinvorm(en) of bekleed het met mini caises. Zeef de bloem met de bakpoeder en zout: zet apart. Mix de suiker en roomboter romig en bleek. Voeg het ei toe. Mix de helft van het bloemmengsel door het beslag, vervolgens de karnemelk en vanille, daarna de rest van het bloemmengsel. Schraap regelmatig tijdens het mixen de zijkanten van de kom schoon. Vul de vormpjes voor 3/4 deel.Bak de mini cakejes in het midden van de oven in 15-18 minuten goudbruin en gaar: een tandenstoker moet er schoon uitkomen. Laat de cakejes 10 minuten afkoelen in de vorm. Verwijder ze uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een rooster. Maak ondertussen het glazuur. Maal de chocolade in een keukenmachine of hakmolentje fijn. Breng de slagroom in een klein pannetje net aan de kook, giet het bij de gemalen chocolade en mix het in circa 20 seconden tot een pasta. Smeer met een spatel of mes de pasta royaal op de cakejes. Versier de cakejes eventueel met een pareltje of een suikerbloemetje. Laat het glazuur (cakejes) 10 minuten in de koelkast opstijven.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Vraagje... waar haal je die mini-muffin papierenbakjes???


Leuke site. Grtjs. Marie-Jose.

Gea zei

Die kun je o.a. kopen bij Dille & Kamille en Oldenhof, Marie-Jose.

Anoniem zei

Oke, bedankt.

Grt. M-J.