zaterdag 8 november 2008

Chinese almond cookies




Meestal gebruik ik roomboter voor het bakken van koekjes, maar deze keer moest ik vegetable shortening gebruiken. Vegetable shortening is een 100% plantaardig vet, heeft het uiterlijk van hard frituurvet, alleen is het zacht. Het is wel te verkrijgen in Nederland, maar niet overal. Ik heb het een keer meegebracht bij de Makro vandaan, maar het is ook te koop bij oosterse winkels/toko's. Er zit geen smaak aan zoals aan roomboter. Desalniettemin is dit helemaal geen verkeerd koekje: het zijn de eieren en de pure amandel extract die dit brosse koekje smaak geven.

300 gram patentbloem
1 t.l. baking soda
1/4 t.l. zout
180 gram vegetable shortening
150 gram kristalsuiker
2 eieren maat L
1.1/2 t.l. pure amandel extract
1 eiwit
30-40 hele geblancheerde amandelen
extra kristalsuiker voor de afwerking

Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Zeef de bloem met de baking soda en zout: zet apart. Mix de vegetable shortening samen met de suiker in 2 minuten luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg pas een volgende toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Voeg de amandel extract toe. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig schoon. Voeg het bloemmengsel in 2 delen toe: mix net zo lang tot het bloemmengsel opnomen is in het beslag, niet langer. Schep met b.v. een cookie scoop hoopjes beslag (strijk de lepel glad af) en leg ze 5 cm uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze zachtjes met de muis van de hand iets plat. Kluts het eiwit met een t.l. water. Bestrijk hiermee ieder hoopje beslag, druk een amandel in het midden en bestrooi met wat kristalsuiker. Bak de koekjes in circa 12 minuten lichtbruin: draai voor gelijkmatige verkleuring de bakplaat 3 minuten voor tijd om. Laat de koekjes 3 minuten op het bakblik afkoelen, daarna op een rooster.

Naar: Carole Walter

Geen opmerkingen: