dinsdag 25 november 2008

Kruidkoek uit Wales
Een paar weken geleden heb ik dit recept gescheurd uit dagblad Trouw en opgeborgen in eerder genoemd laatje. In tegenstelling tot de meeste recepten die in dit laatje belanden, heb ik het deze keer redelijk snel (voor mijn doen) weer voor de dag gehaald. Een aantal van de ingrediënten lagen, al was het zo bedoeld, precies afgepast in de voorraadkast en konden zo opgemaakt worden. In de koelkast stond nog een restje rode wijn, over na het inmaken van stoofpeertjes: dit heb ik aangevuld tot 4 dl met thee.

Het recept is geschreven door Janny de Moor en het heet oorspronkelijk Bara Brith oftewel Gespikkeld brood. In haar recept wordt mixed spice gebruikt in plaats van koekkruiden en daarnaast iets meer bakpoeder (6 t.l.).

150 gram rozijnen
150 gram krenten
75 gram gedroogde kersen of cranberries
75 gram oranjesnippers
50 gram sukade
4 dl rode wijn of thee
40 gram ongezouten roomboter
400 gram patentbloem
1 zakje bakpoeder
1/4 t.l. zout
1 e.l. koekkruiden
150 gram donkerbruine basterdsuiker
2 eieren

bakblik van 30 cm
bakpapier

Snijd de oranjesnippers en sukade in blokjes. Verwarm de oven voor op 150 °C graden. Beboter en bekleed het bakblik met bakpapier over de volle lengte, hangende over de lange zijden. Bestuif de onbedekte (korte) zijden met iets bloem. Breng de (gewassen) vruchten in de wijn/thee tegen de kook aan: laat het afkoelen. Smelt de boter zonder dat deze bruin wordt (magnetron: 600 watt/1 minuut). Zeef de bloem met de bakpoeder, koekkruiden en zout: meng de basterdsuiker er door. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet hierin de gewelde vruchten plus al het vocht, gesmolten boter en de eieren: roer het geheel goed door elkaar. Giet het beslag in het bakblik. Bak de koek in circa 80 minuten op de onderste richel van de oven gaar: een satéprikker moet er droog uitkomen. Laat de koek 15 minuten in de vorm afkoelen, daarna op een rooster.Bron: Trouw

Geen opmerkingen: