maandag 1 december 2008

Rustic maple pecan date cookies




Lieverkoekjes worden hier niet gebakken, maar zoete wel. Zo ook deze! Het recept is van Carole Walter en komt uit haar boek Great Cookies. De dadels had ik in huis, maar geen pecannoten. Daarom heb ik deze vervangen door walnoten. Ahorn extract had ik ook niet en gewoon weggelaten. Het is een ontzettend makkelijk recept waarbij je geen mixer nodig hebt. Mocht je geen magnetron hebben, kun je de boter natuurlijk ook gewoon in een pannetje smelten: zorg er wel voor dat de boter niet bruin wordt.

Voor circa 40 koekjes:

170 gram ongezouten roomboter
280 gram patentbloem
1/2 t.l. zout
1/4 t.l. baking soda
60 ml ahornsiroop
1 ei maat M
30 ml sinaasappelsap
1 t.l. ahorn extract
1 t.l. vanille extract
130 gram superfijne kristalsuiker
70 gram donkerbruine basterdsuiker
75 gram pecannoten
125 gram dadels

Hak de pecannoten klein en rooster ze licht in een droge koekenpan. Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes van een 1/2 cm. Voeg 1 t.l. patentbloem toe en hussel de stukjes los van elkaar. Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Zeef de bloem met het zout en de baking soda: zet apart. Smelt de boter (magnetron 1.1/2 minuut op 600 watt). Roer met een houten pollepel, in een grote kom, de gesmolten boter en de ahornsiroop goed door elkaar. Roer het ei, de sinaasappelsap en de extracten er door. Voeg de suikers toe en roer het geheel tot een glad beslag. Voeg in 3 delen het bloemmengsel toe en sla vervolgens met een spatel de stukjes pecannoten en dadels door het beslag. Schep hoopjes ter grootte van een walnoot, 5 cm uit elkaar, op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in 12-14 minuten gaar of tot de randjes bruin beginnen te kleuren. Laat de koekjes een paar minuten op het bakblik afkoelen, daarna op een rooster.

De koekjes blijven het langst goed in een luchtdichte trommel.

1 opmerking:

Lien zei

mmm dat klinkt toch wel erg lekker; pecan, ahorn én dadels.... tja ik heb al een bakstapel liggen, maar deze komen denk ik toch ook maar in de rij (achter aansluiten ;-))