maandag 9 februari 2009
Havermout rozijnen muffins
Een deel van de havermout in dit recept moet fijngemaald worden. Dit deed ik tot een paar weken geleden in een hakmolentje, maar deze is helaas overleden. De staafmixer die er bij hoort vertoonde ook al een paar barsten, tijd dus voor een andere.
Een van de ingredienten is piment en dat heb ik niet in huis. Daarom heb ik in plaats van de kaneel, nootmuskaat en piment, 2.1/4 t.l. speculaaskruiden gebruikt.
Het testpanel vond ze erg lekker: ze smaakte naar meer :-)
Voor 15 stuks:
75 gram rozijnen
50 gram walnoten
175 gram patentbloem
125 gram fijne havermout
1 t.l. bakpoeder
1 t.l. baking soda
3/4 t.l. zout
1.1/2 t.l. kaneel
1/2 t.l. nootmuskaat
1/4 t.l. piment
2 eieren maat M
150 gram donkerbruine basterdsuiker
240 ml karnemelk
120 ml raapzaadolie (ik heb Rapsöl/koolzaadolie gebruikt)
1 t.l. pure vanille extract
Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan: laat ze afkoelen en hak ze grof. Giet kokend water bij de rozijnen tot ze onder staan en laat ze 10 minuten wellen. Giet de gewelde rozijnen af in een zeef en laat ze goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Beboter en bebloem een muffinvorm of vul het met papieren vormpjes (caises).
Maal de bloem, 75 gram havermout, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel, nootmuskaat en de piment in een keukenmachine of hakmolen in 10-20 seconden fijn. Doe dit over in een grote kom en voeg de resterende 50 gram havermout toe. Maak een kuiltje in het midden.
Klop in een andere kom de suiker en eieren door elkaar, voeg de karnemelk, olie en vanille toe en giet het geheel in het kuiltje van de bloem. Schep met een flinke spatel het bloemmengsel van de buitenkant naar het midden tot het geheel opgenomen is in het beslag. Schep de rozijnen en gehakte walnoten door het beslag: laat het beslag 5 minuten rusten.
Schep het beslag nog een paar keer door. Schep, met behulp van een ijsschep, het beslag in de muffinvormpjes. Schuif de muffinvorm in het midden van de oven en bak de muffins in 23-25 minuten gaar.
Laat de muffins op een rooster afkoelen.
Bron: Carole Walter
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Bananen confituur
Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...
-
Deze koek is bij mij nog nooit mislukt. Het is een makkelijk recept en snel gemaakt. Ik bak er altijd 2 tegelijk, want als ik ze beide niet ...
-
Terwijl ik het www afzocht naar een geschikt recept voor een biscuitbodem voor een monchoutaart, stuitte ik op een recept voor 'bokkep...
-
Een paar weken geleden proefde ik deze bladerdeeghapjes op de verjaardag van een vriendin. Deze mini quiches zijn nog iets kleiner dat de va...
6 opmerkingen:
Ze zien er erg lekker uit! Ga ze zeker eens maken..
Ik heb ze gemaakt, heel lekker, bedankt voor het recept.
Leuk om te horen!
Gisteren (zondag) deze muffins gebakken en ze zijn inderdaad heerlijk. Dus ook van mij: bedankt voor het recept!
Monica H.
Hoi Gea,
al jaren ben ik op zoek naar het perfecte recept voor citroentaart. Niet met vullingmaar een hele frisse, natte cake die in de springvorm moet. Zo'n cake die lekker is in de zomer. Heb ji hier het recept van? in duitsland en frankrijk heeft dr oetker hier een bakmix (tarte au citron) van. Het gaat er vooral om dat deze nat en fris is maar niet zuur maar wel erg citroenig. Heb ji een idee?
@ Monica H.: Graag gedaan :-)
@ Sophie: Ik ken deze cake niet, maar je zou dit recept kunnen gebruiken:
http://koekjevaneigendeeg.blogspot.com/2007/05/absolutely-best-yellow-cake.html
... en de vanille extract vervangen door de rasp van 1 citroen.
Dit is niet een hele natte cake, maar wel een hele lekkere.
Een reactie posten