zondag 7 juni 2009

Banankaka




Vele ouders hier geven aan het einde van het schooljaar de leerkrachten van hun kinderen een cadeautje als waardering voor wat ze voor hun kinderen hebben betekend. Ook ik deed hier zo nu en dan aan mee, maar vorig jaar ben ik ermee gestopt. In plaats hiervan heb ik het team toen getracteerd op iets lekkers bij de koffie.

Dit beviel de leerkrachten (en ook mij) bijzonder goed en ik hoop dat weer te bereiken met deze Zweedse bananencake.

In het oorspronkelijke recept werd voor het chocoladeglazuur de chocolade gesmolten samen met 75 cc slagroom. Dit heb ik in de eerste instantie ook gedaan, maar al heel snel scheidde de vaste bestanddelen van het vloeibare. Althans, zo zag het eruit. Er zal hier vast een verklaring voor zijn, maar die heb ik (eenvoudige bakster) helaas niet.

Snel weer een paar repen pure (72%) chocolade gekocht bij onze buurtsuper en deze, zonder toevoeging van room, gesmolten. Mijn oudste zoon kwam ondertussen kijken, haalde een aardbei door de gesmolten chocolade, en liet het snel in zijn mond verdwijnen. De lekkerbek ;-)

100 g boter
100 cc slagroom
4 rijpe bananen (circa 600 g)
250 g tarwebloem
1 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. baking soda
1/4 t.l. zout
2 eieren
250 g kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker

150 g bittere chocolade

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Vet in en bekleed een bakvorm van 22 bij 30 cm met bakpapier over de volle lengte, hangende over de lange zijden. Bestuif de onbedekte (korte) zijden met iets bloem. Als alternatief kan een springvorm van 26-28 cm Ø gebruikt worden. Hiervan de bodem bekleden met bakpapier en de zijkant beboteren en met bloem bestuiven.

Smelt de boter zonder dat deze bruin wordt (magnetron 600 watt/1 minuut). Giet de gesmolten boter over in een kom en roer de slagroom erdoor. Schil en prak de bananen en meng dit door de gesmolten boter. Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en zout boven een kom: zet apart. Mix de eieren, suiker en vanillesuiker in 3 minuten op de hoogste stand schuimig. Spatel het bananenmengsel erdoor. Spatel het bloemmengsel er in delen door. Giet het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen.
Breek de chocolade boven een vuurvaste schaal, zet de schaal op een pannetje met een laagje bijna kokend water (de schaal mag het water niet aanraken). Laat al roerend het geheel smelten tot een egale massa: het mag beslist niet koken. Als de cake klaar is, alles erbovenop gieten en met een keukenkwastje uitstrijken zodat de hele bovenkant bedekt wordt.

Naar Janny de Moor

5 opmerkingen:

Lien zei

Wat een apart gebruik, had ik nog niet eerder gehoord. Maar tegen zulke heerlijke happen zullen ze zeker geen bezwaar hebben, ziet er super uit.

Karen Baking Soda zei

Bij ons was/is dat ook de gewoonte maar als OR probeerden we dat "uit te roeien" door een gezamenlijk kadootje te kopen uit de ouderbijdrage om scheve ogen te voorkomen (het ene kind dure lotion en het andere een zelfgemaakte tekening). Ik vind trakteren wél een heel leuk idee!

Knofje zei

Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik ga er spontaan van watertanden!

Anzj zei

Het lukt wél heel goed met crème fraîche in plaats van room!

atelierlemlem zei

Lekker! Ik maak wel eens een potje kersenjam voor de meester of juf. En ik tracteer ook vaak de klas aan het eind van het jaar op een waterijsje, gewoon voor de lol. Maar aan dure kadootjes doet hier eigenlijk niemand. Deze cake is wel erg verleidelijk...