vrijdag 12 juni 2009

Bessengelei




Mijn schoonvader belde tussen de middag op dat de zwarte bessen rijp waren en dat ik ze kon plukken als ik dat wilde. Dat liet ik me geen tweede keer gezeggen.

Samen met mijn dochter ben ik wezen plukken. Vroeger had ik er een verschrikkelijke hekel aan, maar tegenwoordig heb ik er meer plezier in. Met een uurtje hadden we drie pond zwarte bessen en een pond rode: genoeg om jam van te maken.

Van de rode bessen heb ik 3 kleine potjes gelei gemaakt en van de zwarte bessen 4 kleine potjes en 1 grote pot jam. Voor het maken van gelei gebruik je alleen de sap van de gekookte vruchten. Dit vang je op door de gekookte vruchten langzaam door een theedoek in een zeef uit te laten lekken.

Voor de jam heb ik de gekookte bessen alleen in een zeef gedaan. Een beetje pulp mag wel, maar van pitjes houden ze hier niet van :-)

Er zijn verschillende manier om potten te steriliseren. Je kunt ze natuurlijk uitkoken, maar je kunt ze ook steriliseren door de potten minstens 10 minuten op 120 °C graden (heteluchtoven op 100 °C) in de oven te zetten. Steriliseer de deksels ondertussen in kokend water. Een andere manier is in de magnetron. Vul de potten met water en laat ze een keer in de magnetron koken.

Kook telkens niet meer dan 1000 gram sap. Bij het verwerken van grotere hoeveelheden in ene keer, geleerd de gelei minder goed. Dit geldt ook voor het maken van jam en tova.

Basisrecept:

1300 gram net rijpe rode- en/of zwarte bessen
6 dl water
geleisuiker

Spoel de bessen indien nodig af en haal de bessen van de takjes. Doe de bessen en het water in een grote pan met zware bodem en laat het geheel vervolgens 20-30 minuten zachtjes koken, tot het zachte pulp is geworden. Roer af en toe om te voorkomen dat het fruit aanbrandt.
Leg een schone theedoek in een zeef en zet dit om een grote kom. Schenk de gekookte bessen met het sap erin en laat het circa 4 uur staan, tot er geen sap meer uitlekt.
Gooi de achtergebleven pulp weg.
Meet het sap af en doe het over in een schone pan. Voeg de geleisuiker toe, net zoveel als aangegeven wordt op de verpakking van de geleisuiker. Verhit het mengsel al roerend op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost.
Draai het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Kook de gelei net zolang als aangegeven op de verpakking van de geleisuiker en het stollingspunt is bereikt. Je kunt dit controleren door een theelepel gelei op een koud schoteltje te scheppen. Houd het schoteltje na tien tellen schuin: als de gelei gestold is en rimpels heeft is de gelei klaar. Kook anders nog een minuutje langer.
Haal de pan van het vuur en schenk de gelei direct in potten. Schroef de deksels erop en zet de potten op hun kop. Keer de potten om en laat ze verder afkoelen.

Naar Handboek inmaken van Catherine Atkinson & Maggie Mayhew

3 opmerkingen:

Lien zei

Het maakt echt verschil dat je zuidelijker zit dan wij hier, want hier hebben we gisteren 5 rijpe zwarte bessen gevonden, de rest en de rode moeten nog rijpen.

Aranka zei

hm, waar is mijn vorige posting gebleven????
hellup!

Aranka zei

Heerlijk bessengelie. Helaas hier nog te weinig opbrengst om een fatsoenlijk pot te vullen. Teveel vogels ook :-)

De klimroos heet Golder Climber - inspirerende naam nietwaar? Maar klimmen doet ie tenminste goed.

Ik die een beetje aan combinatieteelt in mn moestuintje en verkeer nu in de hoop dat de aanwezigheid van de uiengeur, de wortelvlieg op afstand houdt.

grtj
Aranka

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...