dinsdag 8 september 2009
Vlierbessengelei
Vorige week ontdekte ik bij mijn schoonvader op de moestuin een paar vlieren. De bessen waren toen nog niet helemaal rijp, maar deze week mocht ik oogsten. Omdat ik nog niet eerder iets met vlierbessen heb gedaan, heb ik eerst op het Internet van alles en nog wat gelezen over deze bessen. Zo las ik dat onrijpe vlierbessen giftig zijn. Om die te verwijderen vond ik een hele goeie tip op weblog Wijnmaker. Onrijpe vlierbessen blijven namelijk drijven op het water en zijn zo heel gemakkelijk te verwijderen. Lees de post maar eens door.
Vlierbessen oogst je aan een scherm. Was de schermen in ruim koud water om vuil en insecten te verwijderen. Rits de bessen met een vork van de tros en was ze weer in ruim koud water. Verwijder de onrijpe bessen.
Doe de bessen in een grote pan en zet het op. Stamp de bessen voorzichtig (kijk uit voor vlekken op je kleren) kapot met een aardappelstamper. Wanneer het sap het kookpunt bereikt, laat je het 10 minuten zachtjes pruttelen. Giet de bessen en het sap door een fijne zeef en vang het sap op. Laat de bessen een paar uur uitlekken of (als je geen tijd hebt) druk met de bolle kant van een lepel de sap uit de bessen.
Kook telkens niet meer dan 1000 gram sap. Bij het verwerken van grotere hoeveelheden in ene keer, geleerd de gelei minder goed. Dit geldt ook voor het maken van jam en tova.
1000 ml vlierbessensap
80 ml citroensap
geleisuiker *
schone jampotten **
Meet het sap af en doe het over in een schone pan. Voeg de geleisuiker toe, net zoveel als aangegeven wordt op de verpakking van de geleisuiker. Verhit het mengsel al roerend op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost.
Draai het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Kook de gelei net zolang als aangegeven is op de verpakking van de geleisuiker en het stollingspunt is bereikt (meestal zo'n 4 minuten). Je kunt dit controleren door een theelepel gelei op een koud schoteltje te scheppen. Houd het schoteltje na tien tellen schuin: als de gelei gestold is en rimpels heeft is de gelei klaar. Kook anders nog een minuutje langer.
Haal de pan van het vuur en schenk de gelei direct in potten. Schroef de deksels erop en zet de potten op hun kop. Keer de potten na 5 minuten om en laat ze verder afkoelen.
We hebben de gelei inmiddels allemaal geproefd. De geur van de gelei is even wennen maar de gelei zelf vinden wij heel lekker en fris van smaak.
* Voor deze gelei heb ik geleisuiker 2=1 gebruikt: 2 delen fruit/sap plus 1 deel geleisuiker.
** Wanneer bij mij een jampot schoon uit de vaatwasser komt, draai ik gelijk de deksel erop en zet het weg voor later gebruik. Wanneer ik de pot nodig heb, zet ik deze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 100°C graden om te steriliseren en de deksels overgiet ik met kokend water.
Bron: Simply Recipes
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Bananen confituur
Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...
-
Deze koek is bij mij nog nooit mislukt. Het is een makkelijk recept en snel gemaakt. Ik bak er altijd 2 tegelijk, want als ik ze beide niet ...
-
Terwijl ik het www afzocht naar een geschikt recept voor een biscuitbodem voor een monchoutaart, stuitte ik op een recept voor 'bokkep...
-
Een paar weken geleden proefde ik deze bladerdeeghapjes op de verjaardag van een vriendin. Deze mini quiches zijn nog iets kleiner dat de va...
2 opmerkingen:
Wat leuk! Nog nooit gemaakt (weet eigenlijk ook geen vlierbessenstruiken te vinden eigenlijk maar ga alvast kijken)
Ik heb deze ook nog nooit gemaakt moet ik zeggen. Wat een mooie kleur.
Ik de jampotten uit de vaatwasser altijd eerst goed drogen voor ik ze sluit, voor het geval er nog vocht in zit en het gaat schimmelen. Voor gebruik zet ik de potten en deksel in de gootsteen en giet ze vol met kokend water, even laten staan en dan op de kop op een schone theedoek. Zal ze de volgende keer eens in de oven zetten (als die toch aanstaat tenminste :D)
Een reactie posten