woensdag 16 september 2009
Appelmoes
Via mijn ouders kreeg ik van een neef een kist Rubens appels. 't Waren appels met 'een plekje', maar dat geeft niets voor de moes. Niet dat ze alleen daar nog maar voor geschikt waren, want tijdens het schillen zijn er heel wat partjes verdwenen achter de kiezen van mijn kinderen.
Net als mijn moeder, maak ik appelmoes in de snelkookpan. Ik was even nieuwsgierig wat ik op het Internet kon vinden over appelmoes bereiden in de snelkookpan en las dat dat werd afgeraden. Dat begrijp ik niet helemaal, want het werkt perfect.
Waar ik wel rekening mee houd, is dat de pan niet te vol is. Ik heb een 6 liter snelkookpan. Die vul ik tot de helft met geschilde en in 8 parten gesneden appels. Daar gaat 1 kopje water op. Op het moment dat de pan op druk is en er stoom uit het stoomventiel komt, laat ik het 1 hooguit 2 minuten nog koken. Daarna draai ik het gas uit en laat de druk in de pan langzaam verminderen zonder dit te forceren. Wanneer de druk van de pan af is, haal ik de deksel van de pan en mix met de staafmixer de gekookte appels glad. Daarna roer ik er 2 zakjes vanillesuiker door en suiker (of zoetstof/zoetjes) naar smaak.
De moes gaat direct in goed schoongemaakte en nog hete potten en gaat de deksel erop. De eerste 5 minuten laat ik de potten op z'n kop staan, daarna draai ik ze om en laat ik ze verder afkoelen.
Het wil weleens gebeuren dat er met het stoom ook wat appelvocht door het stoomventiel ontsnapt. Dit wil verschillen per appelsoort. Mijn moeders tip: leg een schoonmaakdoekje over het ventiel, zodat het niet over het deksel op het fornuis loopt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Bananen confituur
Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...
-
Deze koek is bij mij nog nooit mislukt. Het is een makkelijk recept en snel gemaakt. Ik bak er altijd 2 tegelijk, want als ik ze beide niet ...
-
Terwijl ik het www afzocht naar een geschikt recept voor een biscuitbodem voor een monchoutaart, stuitte ik op een recept voor 'bokkep...
-
Een paar weken geleden proefde ik deze bladerdeeghapjes op de verjaardag van een vriendin. Deze mini quiches zijn nog iets kleiner dat de va...
7 opmerkingen:
Jeetje wat een coole site vind ik hier. Ik ,Loes ,ook druk in de weer met kwetsen, en appels uit onze eigen Engelse boomgaard.
Maak me wat zorgen om de E-Colli bacterie en vraag me dus af, of het omdraaien van de pot voldoende is..
Hoe lang zijn die appels dan houdbaar? Ze zijn niet aan te slepen, en de vriezer is ook al vol.
Hoi Loes,
Welkom op mijn weblog. Wat heerlijk dat je een eigen boomgaard hebt en dat je er zoveel uit kan oogsten.
Tja, over e-colli bacterie en botulisme kan ik je weinig vertellen. Vorige week sprak ik iemand van het Voedingscentrum over inmaken van groenten d.m.v. wecken. Het Voedingscentrum raadt wecken van groente af i.v.m. botulisme. Inmaken van appelmoes/rabarbermoes/stoofpeertjes, op de manier die ik beschrijf in mijn post, was volgens deze persoon geen probleem.
Een heel enkele keer gebeurd het weleens dat een pot toch niet goed gesloten is, maar dat proef je dan ook meteen.
Een paar weken geleden heb ik de laatste pot geopend van de oogst van vorig jaar september. Het smaakte nog prima.
Als je het allemaal heel precies wilt weten, kun je natuurlijk ook een mailtje sturen naar het voedingscentrum (e-mail is vast te vinden op http://www.voedingscentrum.nl/).
... en je zou ook deze post van Jandra en de daarop gegeven reacties kunnen lezen:
http://plot101.wordpress.com/2009/08/20/veilig-inmaken/
Ok bedankt. Gisteren Giesser Wildeman in potten gedaan. Netjes omgekeerd, en bij het terugzetten, een heerlijk "POP "gehoord. Daarna heb ik minstens een half uur verliefd naar de potten zitten kijken. Wat een voldoening!
Dat ik een beetej huiverig ben voor bacteriën komt omdat we met een toeristen hut in Noorwegen zijn begonnen, met wat Noors/Éngelse vrienden, waar ik dan ga koken. Ik wil de gasten dan wel ingemaakt fruit voorzetten, maar wil ze niet vergiftigen natuurlijk.
Zal ook eens bij je brood recepten kijken, want omdat we afgelegen liggen, bakken we ons eigen brood daar. Groetjes loes
Hoi,
Vanmiddag gezocht op appelmoes maken in een snelkookpan en kwam ik op deze site. Ik heb het meteen uitgevoerd en het ging super goed. Gister had ik al de potjes uitgekookt. Nu afwachten of ik het goed houd zonder al dat suiker.
Dank je wel voor de goede uitleg. Het was ook zo snel klaar en dat scheeld een veel stroomverbruik.
Over e-colli bacterie en botulisme Je moet je niet zo bang laten maken. Het menselijk lichaam is sterker dan je denkt. Zodra je er iets in giet wat niet goed is kots of poep je het meteen weer uit. En die zelfgemaakte appelmoes is 1000 keer gezonder dan die troep die je in de supermarkt koopt. Daar wordt je pas ziek van. Gewoon lekker zelf maken.💋
Wat betreft botulisme: Ik maak zelf ook al enkele jaren appelmoes en pruimenjam van onze eigen fruitbomen, en in mijn onderzoek naar "voedselveiligheid" ben ik al meerdere keren tegengekomen dat fruit genoeg zuur bevat dat de botulisme bacterie (Clostridium botulinum) hier niet in kan groeien.
En voor de duidelijkheid, mocht iemand hieraan twijfelen: Het toevoegen van suiker verandert de zuurgraad niet (behalve natuurlijk via het algemene principe van verdunning). Zolang je geen baking soda of varianten van calcium (carbonaat) toevoegt zou de zuurgraad voldoende moeten zijn om de botulisme bacterie te weren.
Voor mensen die geen eigen bronnen onderzoek willen doen, hier een quote van het WHO:
> C. botulinum will not grow in acidic conditions (pH less than 4.6), and therefore the toxin will not be formed in acidic foods (however, a low pH will not degrade any pre-formed toxin). Combinations of low storage temperature and salt contents and/or pH are also used to prevent the growth of the bacteria or the formation of the toxin.
Bron: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism
Een reactie posten