zaterdag 7 november 2009

Nootjes koek
Mijn oma bakte graag en die liefde heeft ze zeker overgebracht op in ieder geval twee van haar dochters. Een daarvan is tante Truus, waarvan ik verschillende recepten heb gekregen. Deze tante kan verschrikkelijk goed bakken en laat daar vele van genieten. Het zijn dan ook stuk voor stuk succes recepten.

Zo ook deze koek. Ik proefde het bij een andere tante en ik vond het heerlijk. Dezelfde dag heb ik mijn tante gemaild met de vraag of ik het recept mocht en of ik het ook op mijn weblog mocht zetten en daar werd al snel positief op geantwoord.

Vandaag heb ik de koek gebakken. Het is een vrij eenvoudig recept en zo gemaakt. In plaats van zelfrijzend bakmeel heb ik 500 gram patentbloem gebruikt en een zakje bakpoeder. Voor de gehakte noten heb ik een zakje gehakte amandelen gebruikt die ik meegebracht heb uit Duitsland en een deel hazelnoten die ik zelf gehakt hebt in een hakmolentje. Het moeten echt kleine stukjes zijn.

Voor een bakblik van circa 30x40 cm

500 gram gele basterdsuiker
4 zakjes vanillesuiker
450 gram zachte boter (mijn tante smelt het)
4 eieren maat M/L
500 gram zelfrijzend bakmeel
1/4 t.l. zout
100 gram geraspte kokos
200 gram gehakte noten

Verwarm de oven voor op 175 °C graden, boven- en onderwarmte. Mix de boter met beide suikers in circa 5 minuten luchtig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg een volgende pas toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Voeg lepel voor lepel het bakmeel en zout toe en mix het geheel tot een glad beslag. Schep de nootjes en kokos door het beslag. Giet het beslag in een met bakpapier beklede diepe bakplaat en schuif het op de onderste richel van de oven. Bak de koek in 45 minuten bruin en gaar waarvan de laatste 10-15 minuten met alleen onderwarmte*. Laat de koek afkoelen. Snijd de koek in 4 lange repen en snijd deze in kleine stukjes.

Volgens mijn tante is de koek op z'n lekkerst als het in de vriezer is geweest.

* Ik heb de koek continu op boven- en onderwarmte gebakken.

8 opmerkingen:

THEA zei

Lijkt een beetje op rolkoek, of was dat moscovisch??
Ik ga het wel eens proberen.

Haal jij ook veel spullen om te bakken in Duitsland? Daar hebben ze veel meer keuze als in Nederland vind ik.

Niet gek zo'n tante!!

Fijne zondag,

groetjes Thea

Gea zei

De afgelopen 4 jaar zijn wij op vakantie geweest in Zuid-Duitsland en iedere keer heb ik daar een voorraad bakspullen meegenomen. Veel meer keuze inderdaad en een stuk goedkoper.

Jij ook een fijne zondag toegewenst.

Lien zei

Hier nog één die -in ieder geval 1x per jaar- naar Duitsland gaat om bakspullen etc. in te kopen.
Een heel mooi recept, ik zal de printer eens even aanzetten ;)

sillie zei

hmm het ziet er weer superlekker uit ik ga hem zeker ook snel eens maken lekker met die noten, echt iets voor in de koude gure herfst/winter om te eten :-)( ik verzin ter plekke overal een smoes voor hoor ;-) )
maak je btw ook wel eens broodtaart van restjes brood?( nu heb ik van mijn zelf gebakken brood nooit resten, maar soms hou ik gewoon wat achter :-)
nouja was benieuwd naar je ervaringen op dta gebied...
gr sillie

Gea zei

@ Sillie: Brood gaat bij ons meestal schoon op. Als er dan toch een korstje overblijft, wordt dat aan de vogels gevoerd.

Jos zei

Wat leuk, recepten doorgeven in de familie, bij ons komen we denk ik niet verder dan het recept van de kruidenboter van mijn moeder (die is dan ook wel heeerlijk). Ik ga eens even lekker verder neuzen op je weblog, er staat vast veel meer lekkers op!

Anoniem zei

Goed recept, Gea! Ik bak heel veel en dan telkens wat anders, dus enigszins verwend raak je wel op die manier. Toen ik een stuk proefde, vond ik het in eerste instantie wat gewoontjes, maar toen ik het op had, had ik toch wel erg veel zin in nog een stuk... Bij nader inzien lijkt dit mij zo'n koek die niet gauw verveelt (want niet zo uitgesproken) en bij iedereen wel in de smaak valt. Ik ga hem beslist vaker maken! Snel en makkelijk gemaakt ook. Bedankt!

Mamuffin.

Taart bestellen zei

Wat een heerlijk recept!