woensdag 17 juni 2015

Basbousa met vanillevlaVanuit Duitsland had ik enkele pakken Grieß aus Weichweizen meegenomen. Deze soort griesmeel is bij uitstek geschikt voor toetjes en gebak. Meestal als ik iets nieuws wil bakken google ik op een paar ingrediënten plus het woord 'recept'. Dus ik tikte 'griesmeel', 'gebak' en 'recept' in en, et voilà, meer dan 18000 hits! Wat me meteen opviel was dat vele recepten uit het Middellandse zee gebied kwamen met namen als Basbousa, Revani en Shamali. Wanneer ik de recepten wat nader bekeek, bleek het nagenoeg om hetzelfde gerecht te gaan. De één weliswaar wat luchtiger dan de ander, maar over het algemeen met dezelfde ingrediënten.

De meeste recepten vroegen om een siroop dat over de net gebakken cake gegoten wordt, maar daar had ik niet zo zin in. Deze cake, met vanillevla, leek me een goede om mee te beginnen.

Ingrediënten:

4 eieren maat L
200 gram fijne kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
200 ml plantaardige olie (neutraal smakend)
2 t.l. vanille extract (of 1 flesje vanille aroma Dr.Oetker)
1 liter volle vanillevla
500 gram fijne griesmeel
1 zakje bakpoeder
2 flinke e.l. abrikozenjam (ik heb pruimenjam gebruikt)
Geraspte kokos of amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 170 graden °C. Bekleed een bakvorm van circa 24x36 cm met bakpapier: laat het bakpapier een stukje over de lange zijden hangen. Beboter en bebloem de korte zijden. Mix de eieren met de suikers luchtig en bleek. Giet de olie en vanille extract, al mixend, erbij. Mix de vanillevla door het beslag en voeg als laatste het gezeefde griesmeel en bakpoeder toe. Mix het geheel tot een egaal beslag. Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in het midden van de oven in 40-45 minuten bruin en gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm. Verwarm eventueel de jam en strijk het over de nog warme cake. Bestrooi de cake met kokos of (kort in een droge koekenpan geroosterde) amandelschaafsel. Til de cake aan het bakpapier op uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster.

Het resultaat is een smeuïge, licht zoete vanille cake. Super makkelijk om te maken, kan eigenlijk niet mislukken. Deze cake is circa 2,5-3 cm hoog. Wil je een hogere cake, dan neem je een kleinere bakvorm. Denk wel aan het controleren op de gaarheid van de cake met een satéprikker.

Bron: www.siet.nl en www.smulweb.nl

2 opmerkingen:

Corrien zei

Dit lijkt me heerlijk!
De basbousa waar ik wel eens naar gezocht heb, had een veel hoger suikergehalte dan wat hierbij vermeld staat. Maar gaat er echt een hele liter vanillevla doorheen?
Ik ga hem binnenkort uitproberen!

Gea zei

Yep, een hele liter!