zondag 7 juni 2015

Marokkaanse dadelkoekjes 
Het is al weer een tijdje geleden dat mijn zusje en ik een weekendje weg waren in Amsterdam. Zoekende naar een plek waar we konden brunchen, stuitte we op een 'tentje' dat die dag opende. Vanwege de opening, wij waren ook nog eens de eerste klanten, kregen we een etagère gepresenteerd met allerlei, heerlijk uitziende Marokkaanse koekjes die gemaakt waren door een vriendin van de uitbaatster. Een van de koekjes waren Marokkaanse dadelkoekjes. Na even googlen kwam ik op dit recept en via een lieve medewerkster op kantoor aan een koekjesvorm gekomen waarmee de koekjes gevormd kunnen worden. Ik ben iets afgeweken van het recept en heb een tip uit een van de reacties op het recept, wat betreft de vulling, opgevolgd.

Voor 32 dadelkoekjes:

Voor het deeg:
500 gram patentbloem
1 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. zout
200 gram zachte roomboter (ik heb Rama gebruikt)
100 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
3 e.l. oranjebloesemwater
2 eieren

Voor de vulling:
400 gram dadelpasta (kant en klaar in blokken van 1 kilo te koop)
1 e.l. oranjebloesemwater
50 gram geroosterd sesamzaad
1 t.l. kaneel
3 e.l. honing

Marokkaanse koekjesvorm
Poedersuiker

Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een kom en zet apart. Mix met de hand de overige ingrediënten. Voeg in delen het bloemmengsel toe en kneed het geheel tot een glad en soepel deeg. Verpak het in plastic en laat het rusten in de koelkast.

Verwarm de dadelpasta 30 seconden op 600 watt in de magnetron, zodat het zacht wordt. Voeg de overige ingrediënten toe voor de vulling en kneed het geheel goed door elkaar. Deel de vulling in 2 gelijke delen. Rol ieder deeg uit tot een dunne rol en hak het in 16 gelijke stukken. Rol ieder stukje tussen je handen tot een knikker. Doe dit ook met het andere deel van de vulling.

Deel het deeg in 2 gelijke stukken. Rol 1 stuk uit tot een vierkant en snijd het in 16 gelijke vierkantjes. Neem 1 vierkantje in de hand, leg daarin een knikker vulling en sluit het deeg om de vulling. Rol het geheel tussen je handen tot een ronde bal. Neem de Marokkaanse koekjesvorm en druk een ronde bal deeg in de vorm met de muis van je hand. Sla met de vorm 1 maal met de zijkant op het aanrechtblad, daarna keer je de vorm en sla je het deeg uit de vorm. Let hierbij op dat je het reliëf niet beschadigt.

Verwarm de oven voor op 180 graden °C. Bak de koekjes, op een met bakpapier beklede bakplaat, in 15-20 minuten lichtbruin en gaar. Laat de koekjes afkoelen op een rooster. Bestrooi de koekjes rijkelijk met poedersuiker.

Het resultaat is een knapperige koek met een zachte vulling. Niet alleen leuk om te maken, maar ook nog eens heel lekker. Bewaar de koekjes in een luchtdichte trommel.

Bron: Kookhoekje van Xfaatje

Geen opmerkingen: