donderdag 16 juli 2015

Banana & Date Bread


In dit recept wordt zelfrijzend bakmeel gebruikt. Zelfrijzend bakmeel is niets anders dan patentbloem met bakpoeder. Ik gebruik altijd gewone (goedkope) patentbloem. Op 500 gram is 1 zakje bakpoeder nodig van 15 gram, of te wel 3% bakpoeder op het totaal gewicht patentbloem.
Voor deze cake heb ik 223 gram patentbloem gezeefd met 7 gram bakpoeder (1.1/2 t.l.) en een mespunt zout.

Het resultaat is een luchtige cake. De banaan proef je goed met hier en daar een zoete bite door de stukjes dadel.

Ingrediƫnten:

230 gram zelfrijzend bakmeel
115 gram boter
170 gram fijne kristalsuiker
2 eieren
3 rijpe bananen -fijngeprakt circa 300 gram-
150 gram ontpitte dadels -grof gehakt-

Bakken in de wonderpan:
Beboter en bebloem de tulbandvorm. Mix de boter met het suiker luchtig en bleek. Mix 1 voor 1 de eieren door het beslag: voeg pas de volgende toe als de eerste geheel in het beslag is opgenomen. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het beslag en mix het kort door. Mix de fijngeprakte bananen door het beslag. Schep de stukjes dadels door het beslag.

Plaats de vlamverdeler van de wonderpan recht boven het kleinste gaspit. Plaats hierop de buitenpan. Schep het beslag in de tulbandvorm en zet deze in de buitenpan. Sluit de pan af met het deksel. Zet het vuur op half en laat de wonderpan in 3 minuten warm worden. Draai het vuur geheel laag en dan een kleine slag groter zodat het net niet helemaal klein is. Bak de cake, zonder het deksel op te lichten, in circa 60 minuten bruin en gaar. Wanneer de cake de zijkanten los laat en de steektest is schoon, dan is de cake gaar.

Bakken in de oven:
Bak de cake, in een voorverwarmde oven op 180 °C graden, 40 minuten. Verlaag de temperatuur naar 150 °C graden en bak de cake verder in nog circa 30 minuten bruin en gaar.

Bron: Frugal Feeding

1 opmerking:

Janita Mantel zei

Wat lekker, met dadels, ze groein in mijn tuin, ga ik zeker maken. Bedankt,