woensdag 7 oktober 2015

Pumpkin Spice Bread - Pompoen kruidkoek
Op de groentetuin van mijn moeder heeft deze zomer een pindapompoenplant ontzettend haar best gedaan 5 vruchten voort te brengen. En wat voor pompoenen: prachtige oranje/zalmroze exemplaren! Eén daarvan mocht ik hebben en daarvan heb ik volgens een recept dat op deze blog staat eerst soep gemaakt. Daarna 6 kilo in dobbelsteentjes gesneden voor pompoenjam, maar heb dat eventjes in de vriezer geparkeerd tot ik tijd heb om deze te verwerken. Van de overige stukken heb ik puree gemaakt om mee te bakken.

In de Verenigde Staten is pompoenpuree te koop in blik. Hier heb ik het nog niet gezien. Wanneer je zelf pompoenpuree maakt, vers dus, bevat deze meer water dan die uit blik. Op de site King Arthur Flour staat een methode hoe je zelf pompoenpuree kunt maken dat overeenkomt met de ingeblikte variant.

Ik heb het zo gedaan: Snijd de pompoen doormidden (of in grote stukken). Verwijder de zaden/draden. Leg de pompoen met de schil naar boven in een ovenschaal. Giet hierbij een kopje water. Zet dit, in een voorverwarmde oven op 175-190 graden °C en laat de pompoen 45-60 minuten garen (afhankelijk van hoe dik de pompoen is). Wanneer een satéprikker moeiteloos door de schil gaat, is de pompoen gaar. Laat de pompoen afkoelen en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil. Pureer het vruchtvlees (dit kan met een staafmixer, gewone mixer, vork, roerzeef etc.). Doe het gepureerde vruchtvlees over in een zeef en laat het uitlekken tot er geen vocht meer uitkomt (ik laat het de hele nacht over staan). Deze puree leent zich uitstekend om in te vriezen voor maximaal 6 maanden. Voor dit recept heb ik porties ingevroren met de hoeveelheid van een Amerikaans blik: 15 ounce oftewel 425 gram.

In plaats van de losse kruiden kan je ook 3 t.l. speculaas-/koekkruiden gebruiken.

In het recept staat 3.1/2 cup patentbloem. Volgens meerdere conversietabellen zou in 1 cup 120-125 gram bloem gaan, maar bij mij woog het 140 gram.

Ingredienten:

600 gram fijne kristalsuiker
4 eieren maat M/L
210 gram plantaardige olie -neutraal smakend-
490 gram patentbloem
1 t.l. baking soda
1/2 t.l. bakpoeder
1 t.l. gemalen kaneel
1 t.l. gemalen nootmuskaat
1/2 t.l. gemalen kruidnagel
1/2 t.l. gemalen allspice -piment-
1 t.l. zout
425 gram pompoenpuree -uitgelekt gewogen-
120 gram water

Verwarm de oven voor op 180 graden °C. Beboter en bebloem twee cakeblikken (mijn cakeblikken zijn circa 12 x 22.1/2 cm/bovenkant gemeten). Mix de suiker, olie en eieren luchtig en bleek. Zeef de bloem, baking soda, bakpoeder, kruiden en zout boven de kom en mix het geheel tot een egale massa. Mix de puree en water in beurten door het beslag. Verdeel het beslag over de twee cakeblikken, plaats de blikken in het midden van de oven en bak de koeken in circa 70 minuten bruin en gaar. Een satéprikker moet er schoon uitkomen wanneer je het in de koek hebt gestoken. Laat de koeken 5 minuten afkoelen in de blikken, verwijder vervolgens de blikken en laat de koeken verder afkoelen op een rooster.Het resultaat is een lekkere smeuïge kruidkoek. Het maken van de puree is misschien wat bewerkelijk, maar de koeken zelf zijn in een handomdraai gemaakt.

Bron: Taste of Home

2 opmerkingen:

Lianne zei

Ziet er heerlijk uit! Ik ben benieuwd hoe pompoen smaakt, ik heb het namelijk nog nooit op. Waar is het mee te vergelijken?

Gea zei

Wellicht dat het verschilt per soort pompoen, maar die ik heb geproefd hebben wat weg van wortel (zoetig).