maandag 26 maart 2007

Boterkoek



Van een tante kreeg ik jaren geleden dit recept voor boterkoek. Het is een geweldig recept, wat ik dan ook regelmatig er bij pak. Vandaag dus ook weer. Tot nu toe heb ik nog altijd de kokos en amandellikeur toegevoegd: maakt de boterkoek net wat specialer. Maar je kunt het ook weglaten als je er niet van houdt.

500 gram roomboter
375 gram witte basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren
20 ml. amandel likeur (Amaretto) (optioneel)
50 gram geraspte kokos (optioneel)
600 gram patentbloem
mespunt zout
amandelschaafsel

2 boterkoekvormen van 24 cm. Ø

Leg de ingrediënten van tevoren klaar, zodat alles op kamertemperatuur is. Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Mix, met de platte klopper KitchenAid/stand 2), de boter met de basterd- en vanillesuiker luchtig. Kluts de eieren en giet hiervan 3/4 deel bij het beslag, samen met de likeur, en mix door tot het geheel is opgenomen in het botermengsel. Voeg de kokos toe. Zeef de bloem met het zout boven de kom. Mix de bloem door het botermengsel tot een egale massa. Doe dit in het begin pulserend van stand 0 naar 1 (eventueel met een schone theedoek over de machine en de kom), anders stuift de bloem alle kanten op. Verdeel het deeg over de vormen en strijk het glad met de bolle kant van een in heet water gedompelde lepel. Kwast de overgebleven ei over het deeg en trek met een vork een ruitmotief. Versier de koek hier en daar met amandelschaafsel. Bak de koek in het midden van de oven in 22-25 minuten goudgeel. De koek is nu nog zacht. Laat de koek 5 minuten afkoelen, draai het mes van de vorm rond en herhaal dit nog een keer als de koek helemaal is afgekoeld.

De boterkoek kan worden ingevroren.

Noot:
Wanneer je niet in het bezit bent van een standmixer en een handmixer gebruikt, neem dan voor het mixen van de boter met de suiker de garden en wanneer de bloem is toegevoegd de deeghaken.

3 opmerkingen:

Karen Baking Soda zei

Natuurlijk! Met een vork....en ik maar denken hoe krijgt ze die lijntjes zo mooi gelijk...ahum. Ben niet blond wel lief.

Anoniem zei

Had hem gisteren gemaakt en hij was heeeeeerlijk! Heel makkelijk te maken. Handig wanneer er onverwacht bezoek is. Alleen vroeg ik me af of het zo hoort dat de bodem niet krokant is (geen korst)

Groeten,

el

Gea zei

Leuk om te horen dat het recept je bevalt. Zover ik weet hoort boterkoek niet krokant te wezen maar juist smeuïg.