dinsdag 17 april 2007

Rustic Grains Bread
Uit 'Whole grain breads by machine or hands' van Beatrice Ojakangas heb ik een volledig hoofdstuk in een multomap zitten. Dit hoofdstuk (whole grain breads with herbs, spices and seeds) is te downloaden op de site van haar uitgever Wiley (zie: read an excerpt). De titel van het boek verraadt het al: bij ieder recept staat een werkwijze voor kneden met de hand, kneden met een standmixer, kneden in een food processor, kneden in een broodbakmachine en kneden en afbakken in een broodbakmachine. Nu leek het mij wel leuk om 1 en hetzelfde recept op 2 manieren, gelijker tijd, te bereiden: 1 brood in de broodbakmachine (Panasonic SD253) en 1 brood kneden met de standmixer (KitchenAid) en afbakken in de oven. Het recept heb ik iets aangepast en ook de werkwijze met de standmixer.

35 gram maïsmeel
140 gram volkorenmeel
1 t.l. droge gist (2 t.l. voor de standmixer)
300 gram water (handwarm voor de standmixer)
280 gram tarwebloem
3 e.l. speltvlokken
3 e.l. tarwevlokken
3 e.l. havervlokken
3 e.l. zonnebloempitten
1 e.l. kristalsuiker
1.1/2 t.l. broodzout
30 gram sesamolie

Voor glazuren:
1 ei losgeklopt met 1 e.l. water
handjevol gemengde vlokken + pitten

De inhoud van een t.l. is 5 ml. en van een e.l. 15 ml.

Werkwijze broodbakmachine:
Doe alle ingrediënten, volgens de volgorde die de handleiding van de broodbakmachine aangeeft, in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodbakmachine en stel de machine in.
Programma: basis
Grootte: L
Korst: licht of middel
Bestrijk het brood vlak voor het bakken met het ei en bestrooi het met de vlokken/pitten.
Haal het brood aan het eind van de bakcyclus uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Werkwijze standmixer:
Mix in de kom het maïsmeel, volkorenmeel en gist. Giet het water erbij en roer het even goed door met een garde tot een dun papje: laat dit afgedekt 20 minuten rusten. Voeg de overige ingrediënten toe en meng eerst met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door in 30 seconden. Verruil de platte klopper voor de deeghaak en kneed in 10 minuten (KitchenAid/stand 2) een stevig, doch elastisch deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan. Laat het deeg op een warme plaats in 45-60 minuten tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Sla het deeg voorzichtig door, vorm het en doe het over (met de gladde kant boven) in een met olie ingesmeerd broodblik van circa 22.1/2 x 12.1/2 cm. Dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan en laat het op een warme plaats circa 45 minuten rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bestrijk het deeg met het ei en bestrooi het met de vlokken/pitten. Bak het brood in 30-35 minuten goudbruin en gaar: het brood is gaar als, wanneer je op de onderkant van het brood tikt, het hol klinkt. Laat het brood afkoelen op een rooster.

Conclusie:
Beide broden goed gelukt. Ik denk dat ik dit boek toch eens ga aanschaffen ;-)

2 opmerkingen:

Lien zei

Dat is zeker de moeite waard Gea, ik vind het ook een fijn boek. Handig dat je kan kiezen op welke manier je het deeg maakt en hoe je het afbakt, ideaal. Recepten zijn ook meestal juist. Ach er kan vast nog wel een boek bij in je boekenkast...

Soepkipje zei

Mooie broden Gea! Je brengt mij op een idee. Tja, dat boek staat ook bij mij nog op het verlanglijstje.