zondag 29 april 2007

Havermout peer-appel-dadelstroop moppen




Een paar weken geleden viel mijn oog op potten 'peer-appel-dadelstroop', terwijl ik stond te wachten in de rij voor de kassa van de Aldi. Ik vond de potten er wel gezellig uitzien en dacht na waarvoor de stroop te kunnen gebruiken. Voor op brood hoefde ik het niet mee te nemen, maar misschien kon ik het wel ergens in verwerken. Nu was ik een paar keer koekjesrecepten tegen gekomen met melasse als ingrediënt. Er staat een pot melasse in een lade, maar ik vind het zo vies ruiken dat ik het eigenlijk nooit gebruik. 'Als ik nou eens de melasse vervang door deze stroop, misschien smaakt dat wel', zei ik tegen mezelf. Zo gezegd zo gedaan. Thuisgekomen een aantal recepten van het internet geplukt, naast elkaar gelegd, en vervolgens een nieuwe in elkaar geflanst.

Vanmiddag had ik een uurtje over en heb de moppen gebakken. Nadat de moppen waren afgekoeld, heb ik mijn persoonlijk testpanel ze laten proeven. De uitslag was unaniem: lekker!
Het is geen knapperige koekje; het lijkt meer op kruidkoek.
Heel erg zoet zijn deze moppen overigens niet: wanneer je een zoetekauw bent, zou je wat extra suiker kunnen toevoegen.

Voor 35 stuks:

120 gram zachte roomboter
150 gram peer-appel-dadelstroop
75 gram crème fraîche
100 gram donkerbruine basterdsuiker
1 ei maat M
300 gram patentbloem
150 gram havermout
1 t.l. baking soda
1 t.l. speculaaskruiden
1/4 t.l. zout

De inhoud van een t.l. is 5 ml.

Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Mix (KitchenAid/stand 1) met de platte klopper de boter met de suiker romig. Voeg de stroop en crème fraîche toe en mix het tot een egale massa. Voeg het ei toe en mix door tot het ei geheel is opgenomen in het beslag. Meng in een andere kom de bloem, havermout, baking soda, speculaaskruiden en zout. Schep dit, lepel voor lepel, bij het beslag terwijl de mixer draait. Schep met een cookie scoop bolletjes beslag en leg deze ruim genoeg uit elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de moppen, telkens een deel van het beslag, in het midden van de oven in circa 12 minuten goudbruin en gaar. Wanneer je zacht op de moppen drukt, voelen ze nog enigzins zacht aan. Laat de moppen een paar minuten op het bakblik afkoelen, daarna op een rooster.

Als de moppen geheel zijn afgekoeld, blijven ze het langst vers in een luchtdichte koektrommel.

3 opmerkingen:

Lien zei

Wat een goed idee om die stroop te gebruiken in koekjes. Op brood krijg ik ze hier ook niet enthousiast meer. Die Melasse is echt iets uit amerikaanse recepten volgens mij, ik gebruik dan ook vaak stroop of honing (met een deel melasse) want mijn smaak is dat ook niet.

Karen Baking Soda zei

Even bijlezen hoor, ik vind dit echt schattige koekjes. En die melasse...ben het met jullie eens. Ik heb blackstrap molasses maar volgens mij is dat nu net de verkeerde om mee te bakken. Hebben jullie andere?

Gea zei

Na even googlelen lees ik dat er 3 soorten melasse bestaan, waarvan blackstrap molasses de donkerste en bitterste is. Misschien daarom minder geschikt?
Ik heb rietsuikermelasse van het merk Horizon, maar zoals al gezegd gebruik ik het zelden.