vrijdag 25 mei 2007

London Bloomers
Het afgelopen jaar heb ik verschillende keren geprobeerd 'Secrets of a jewish baker' van George Greenstein te bestellen, omdat ik daar verschillende goede recenties over had gelezen. Maar telkens kreeg ik, na de bestelling een paar keer te hebben verlengd, het boek niet geleverd door Amazon. Een paar weken geleden maakte Lien, van Notitie van Lien, mij er op attent dat het bakboek opnieuw werd gedrukt en dat je je er voor in kon schrijven. Gelijk gedaan en gisteren werd het lang gekoesterde boek bezorgd.

Ik ben begonnen met een eenvoudig wit melkbrood. George Greenstein heeft het recept van dit Engelse brood afgeleid van een recept van zijn vriend en collega Bob Schild. Volgens deze Bob moet het brood 13 keer worden ingesneden alvorens het wordt gebakken. Ik heb wat minder keer ingesneden.


De hoeveelheden heb ik aangepast aan 2 bakvormen van 21.1/2 x 11.1/2 x 7 cm.

200 gram lauwwarm water
4 t.l. droge gist (iets minder dan het oorspronkelijke recept)
176 gram patentbloem
824 gram tarwebloem
90 gram volle melkpoeder
1 e.l. broodzout (iets minder dan het oorspronkelijke recept)
400 gram ijskoud water (ik heb koud water uit de kraan gebruikt)

maanzaad om het brood mee te bestrooien

Giet het lauwwarme water in de kom van de standmixer en strooi de gist er op. Laat de gist een paar minuten zacht worden. Voeg de overige ingrediënten toe en mix eerst met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed het deeg (KitchenAid/stand 2) in 8-10 minuten tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat maar iets blijft plakken aan de bodem. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in circa 60 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven of een met olie licht ingesmeerd werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Verdeel het in 2 gelijke stukken, vorm ieder stuk tot een bol en laat het 15 minuten afgedekt (met een theedoek of met olie ingesmeerd cellofaan) rusten. Vorm de stukken deeg tot broden en doe het over in de met olie ingesmeerde broodvormen. Dek het af met (met olie ingesmeerd) cellofaan en laat het op een warme plaats circa 45 minuten rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Besproei de broden met iets water en bestrooi het met maanzaad. Snijd de broden in, plaats het in de oven, en bak het af in 35-45 minuten. Wanneer je met je vingers op de onderkant van een brood tikt, moet het hol klinken. Laat de broden afkoelen op een rooster.

3 opmerkingen:

Lien zei

Eindelijk hebben we hem dan!
Je broden zien er geweldig uit, dat belooft toch goede resultaten. Ik probeer morgen er wat uit te bakken...maar heb iets te veel nieuwe boeken om goed te kunnen kiezen (luxeprobleem hè!?)

Gea zei

Te veel nieuwe boeken ... dat probleem ken ik ook. En dan te weten dat mijn boekenplank in de keuken nu echt vol staat, terwijl er nog 3 boeken onderweg zijn :-S

Ik ben benieuwd welk recept jij als eerste maakt.

Lien zei

Ik ben een boekenkast-plank-ding-uitbreiding aan het ontwerpen om het een beetje te laten aansluiten bij mijn andere kastje (wat ik notabene op de groei gemaakt had...nee dus) want de boeken liggen nu overal.
Het zijn de zatar herbed rolls geworden. erg lekker.