zondag 20 mei 2007

Saffraan broodjes
Deze keer een variant op het recept van de brotgewürz bolussen: saffraan bollen. Bij de Aldi vond ik afgelopen zaterdag glazen flesjes met 1/10 grams rode plastic bakjes saffraanpoeder. Hartstikke makkelijk in gebruik. Natuurlijk kan het deeg op dezelfde manier gemaakt worden als bij de brotgewürz bolussen, maar deze keer heb ik de broodbakmachine gebruikt en daar het deeg in laten kneden en rijzen. Dit 'dough' programma duurt (Panasonic SD253) 2 uur en 20 minuten. Het deeg laat zich heel makkelijk vormen in bolussen, vlechtjes enz.

Voor 12 broodjes:

Deeg:
500 gram tarwebloem

1 t.l. gedroogde gist
60 gram witte basterdsuiker
200 gram volle melk
0,2 gram saffraanpoeder
2 eieren maat M
50 gram zachte roomboter
1.1/2 t.l. zout

Glazuur:
1 ei

1 e.l. volle melk
fijne suikerparels

De inhoud van een t.l. is 5 ml en een e.l. 15 ml.

Verwarm de melk (magnetron: 1 minuut/600 watt) en los de saffraanpoeder erin op. Doe alle (deeg)ingrediënten, volgens de volgorde die de handleiding van de broodbakmachine aangeeft, in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodbakmachine en stel de machine in: programma 'dough'.

Stort het deeg op een licht geolied werkblad. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken (75 gram) en bol de stukken op. Laat de bollen 10 minuten afgedekt (onder ingevet cellofaan of een theedoek) op het aanrecht rusten*. Vorm de bollen in de desgewenste vorm en plaats ze op een met bakpapier bekleed bakblik (of op 2 als je net als ik een kleine oven hebt). Dek de broodjes af met ingevet cellofaan en laat ze op een warme tochtvrije plaats rijzen tot bijna dubbele volume. Kluts het ei met de melk en bestrijk de broodjes er mee: maak de broodjes af met wat suikerparels. Verwarm de oven voor op 180 °C graden. Bak de broodjes in het midden van de oven in 16-18 minuten goudbruin en gaar. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

* Wanneer je voor bolletjes kiest, kunnen de bollen gelijk op een met bakpapier bekleed bakblik.

3 opmerkingen:

Soepkipje zei

Oh Gea mooi zeg die broodjes!

wernert zei

Haha, je pagina komt boven drijvan als je zoekt op 'pana deeg programma bbm'.

Ik heb wel de panasonic bij de hand maar geen handleiding. Dan maar via google zoeken of het deegprogramma wel of niet het deeg ook laat rijzen.

Gea zei

@ Wernert: Op de Belgische site van Panasonic kun je de handleiding downloaden van type SD254 en SD255.

Het is een tijdje geleden dat ik deeg heb gemaakt in de bbm, maar naar ik me herinner duurt het deegprogramma van de SD253 2.20 uur: een volledig kneed- en rijsprogramma.

Je kunt ook kiezen voor programma 'pizza'. Je laat het deeg 10 minuten kneden, zet de bbm uit, en laat het deeg 45-60 minuten rijzen met de deksel dicht.

Succes!