vrijdag 8 juni 2007

Apple pie bars




Aangezien de koektrommel weer leeg was, tijd voor zoetigheid. Een aantal weken geleden kreeg ik 'Great Cookies' van Carole Walter binnen en bij dit recept had ik de eerste post-it geplakt.

De hoeveelheden heb ik aangepast aan een bakblik van 25 x 21 x 4 cm.

Appelvulling:
4 middelgrote lichtzure appels b.v. Elstar
48 gram lichtbruine basterdsuiker
4.1/2 t.l. citroensap
2 t.l. honing

Korst:
170 gram zachte roomboter
70 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei maat M
200 gram patentbloem
1/2 t.l. bakpoeder
1/4 t.l. zout

Kruimeldeeg:
90 gram patentbloem (ik moest nog 6 e.l. extra toevoegen)
36 gram kristalsuiker
30 gram lichtbruine basterdsuiker
3/4 t.l. kaneel
1/4 t.l. zout
80 gram roomboter
90 gram pecannoten

Vet in en bekleed het bakblik met bakpapier over de volle lengte, hangende over de lange zijden. Bestuif de onbedekte (korte) zijden met iets bloem. Hak de pecannoten in stukjes.

Appelvulling:
Schil de appels, snijd ze in 8 partjes en verwijder de klokhuizen. Snijd ieder partje weer in stukjes van 8 mm. dik. Doe de appelstukjes, basterdsuiker, citroensap en honing in een koekepan. Schep het geheel om en laat het, met de deksel er op, 2-3 minuten staan op laag vuur. Haal de deksel er af zodra het vocht uit de appelstukjes is gekomen. Schep, regelmatig, de appelstukjes voorzichtig om totdat al het vocht is verdampt en de appelstukjes goudbruin zijn (circa 15 minuten). Laat het afkoelen.

Korst:
Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Zeef de bloem met de bakpoeder en zout boven een kom. Mix, in een andere kom, de boter met suiker romig. Voeg het ei toe en mix tot het geheel is opgenomen in het beslag. Voeg het bloemmengsel in 2 delen door het beslag: mix niet te lang door. Schep het beslag in het bakblik en smeer het egaal uit: dit gaan het makkelijkst met de bolle kant van een in heet water gedompelde lepel. Bak de korst in 15-18 minuten goudbruin en gaar: de zijkanten beginnen los te komen van het bakblik.



Kruimeldeeg:
Mix, terwijl de korst gebakken wordt, de patentbloem, kristalsuiker, basterdsuiker, kaneel en zout in een kom. Voeg de boter in stukjes toe en mix door tot er een kruimelige massa ontstaat: wanneer je een handje samen zou knijpen, houd het nauwelijks vast. Schep de pecannootstukjes er door.

Schep, zodra de korst gebakken is, de appelvulling op de korst en smeer het egaal uit.



Strooi het kruimeldeeg er over ...



... en bak de koek in het midden van de oven op 175 °C graden in 20-25 minuten lichtbruin en gaar of totdat het kruimeldeeg krokantgebakken is. Laat de koek in het bakblik 2-3 uur afkoelen op een rooster.

Snijd de koek aan als het geheel is afgekoeld en bewaar het in een koektrommel in de koelkast (voor 5 dagen).

1 opmerking:

Lien zei

O wat zie ik daar?? Plaatkoek! Joepie! Echt lekker met die appel. Meid je weet weer wat lekkers te maken hoor!