woensdag 6 juni 2007

Butter Burches
Uit hetzelfde boek als de vorige posting, heb ik deze keer bollen gebakken. Zoals de schrijfster al aangeeft (bij ieder recept geeft zij een voorwoord waarin wordt vermeld waar het recept vandaan komt, waar bij te eten en evt. variaties), heeft het recept veel weg van die van een challah. Het verschil zit 'm in de toevoeging van het vet: bij deze bollen is dat roomboter, terwijl een challah traditioneel plantaardige olie bevat. De hoeveelheden en de werkwijze heb ik hier en daar aangepast, zoals de suiker (gehalveerd).

Voor 16 broodjes:

40 gram handwarm water
2.1/4 t.l. droge gist
600 gram tarwebloem
50 gram kristalsuiker
70 gram zachte roomboter
1.1/2 t.l. broodzout
150 gram melk
2 eieren plus 1 eiwit maat M

1 eigeel maat M
1 e.l. melk
sesam- en/of maanzaad

Giet het water in de kom van de standmixer en strooi de gist erboven: laat de gist in een paar minuten zacht worden. Voeg de overige ingrediĆ«nten toe en mix het geheel met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed op de laagste stand tot het deeg aan de deeghaak begint te hechten. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Kneed het deeg vervolgens in 8-10 minuten (KitchenAid/stand 2) tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom, draai het een keer zodat alle kanten zijn bedekt met olie, en dek de kom af. Laat het deeg in circa 45 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen *. Stort het deeg op een bebloemd werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Verdeel het deeg ik 16 stukken (circa 65 gram) en bol ieder stuk op **. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en leg op iedere plaat 8 bollen. Dek de bollen af met ingevet cellofaan en laat ze circa 40 minuten rijzen tot de bollen bijna in volume zijn verdubbeld *. Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Kluts het eigeel met de melk en bestrijk de bollen hiermee. Bestrooi de bollen met sesam- en/of maanzaad. Bak de bollen, plaat voor plaat (de 2de plaat zolang bedekken met een schone theedoek o.i.d.), in 15-18 minuten goudbruin en gaar.

* Om dit soort verrijkte degen (deeg wat veel boter en eieren bevat) beter te laten rijzen zet ik een klein ovenschaaltje met water op de bodem van mijn combi-oven met een rooster daarboven. Vervolgens laat ik de magnetron 3 minuten op 800 watt draaien, waardoor er warmte en stoom in de oven ontstaat. Het deeg en de bollen kunnen dan zonder bedekt te worden met ingevet cellofaan rijzen in de oven.

** Ik heb deze keer gewone bollen gemaakt, maar er kunnen ook vlechtjes, bolussen e.d. van gemaakt worden.

Geen opmerkingen: