maandag 28 mei 2007

Milchidig Marble Cake
Het recept van deze marmercake komt uit 'A treasury of Jewish holiday baking' van Marcy Goldman . Een ontzettend leuk bakboek waarvan de recepten ingedeeld zijn op de Joodse feestdagen. Deze cake valt onder hoofdstuk Shavuot: deze feestdag werd vorige week gevierd. Als ik het goed heb begrepen betekent 'milchidig' dat deze cake zuivelproduct(en) bevat.

Volgens het oorspronkelijke recept moet eerst een deel melk door het beslag worden gemixt, dan een deel bloemmengsel en afsluitend met weer een deel melk. Omdat de werkwijze van de vorige tulband mij goed beviel, heb ik die toegepast.

Voor een grote tulband:

Chocolade siroop:
40 gram ongezoete cacaopoeder
100 gram kristalsuiker
120 gram water
1/2 t.l. pure vanille extract

Cakebeslag:
226 gram roomboter
400 gram kristalsuiker
5 eieren maat M
2.1/2 t.l. pure vanille extract
240 gram volle melk
400 gram patentbloem
1/2 t.l. zout
1 e.l. maïzena
1 e.l. bakpoeder

Chocolade glazuur:
85 gram roomboter
112 gram pure chocolade
100 gram kristalsuiker
130 gram half om half * of koffiemelk 7.1/2 %
1 e.l. maïzena

poedersuiker (optioneel)

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Beboter en bebloem een tulbandvorm. Roer in een steelpan de chocolade siroop ingrediënten en verwarm het op een klein pitje 5 minuten. Laat het afkoelen. Zeef de bloem, bakpoeder, maïzena en zout boven een grote kom. Mix in de kom van een standmixer met de platte klopper (KitchenAid/stand 2) de boter met de suiker in 8-10 minuten romig en bleek. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg pas de volgende toe als de vorige geheel in het beslag is opgenomen. Verlaag de snelheid (KitchenAid/stand 1) en voeg het bloemmengsel en de melk om de beurt toe: het bloemmengsel in 3 delen, de melk in 2 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Mix, nadat alle ingrediënten zijn toegevoegd, nog 10 seconden. Schep 1/3 deel van het beslag over in een kleine kom en roer de afgekoelde chocolade siroop er door. Schep 2/3 deel van het gele beslag in de tulbandvorm. Giet het chocolade beslag er op, vervolgens het resterende gele beslag. Plaats de tulbandvorm in de onderste helft van de oven. Bak de cake in circa 60 minuten goudbruin en gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Haal de cake uit de oven en laat het in de vorm afkoelen.

Verwarm, voor het chocolade glazuur, in een steelpan de boter, chocolade, suiker en de helft van de half om half/koffiemelk tot de chocolade is gesmolten en het net aan de kook is. Vermeng ondertussen de andere helft half om half/koffiemelk met de maïzena en giet dit bij het chocolademengsel. Roer het geheel tot het begint te binden. Verlaag het vuur en roer nog 2-3 minuten. Laat het glazuur afkoelen tot kamertemperatuur. Verwijder de afgekoelde cake uit de vorm en besprenkel de cake met de chocolade glazuur. Bestrooi de cake eventueel met poedersuiker.

* Half om half (half and half) is een Amerikaans zuivelprodukt. Dit is te vervangen door half kookroom en half volle melk.

1 opmerking:

Baking Soda zei

mmm, lekker! Dat vond ik vroeger altijd zo spannend als mijn moeder zo'n gemarmerde tulband bakte... vond ik net toveren.