vrijdag 7 maart 2008

Kokos banaan ananas cakejes




Op de site Cupcake Bakeshop vond ik een interessant recept. In dit recept wordt o.a. Jackfruit verwerkt. Ik dacht me te herinneren deze vrucht 10 jaar geleden op een marktje te heb geproefd in Saint Lucia, maar ik kan er naast zitten.
Als ik afga op het plaatje op Wikipedia, lijkt het vruchtvlees op dat van een ananas en heb daarom de jackfruit vervangen door ananas. De pinda's heb ik weggelaten.

Het is al een genot om het beslag te bereiden, het geurt heerlijk, maar het is ook nog eens super eenvoudig. Je mixt de natte ingrediënten door elkaar, de droge, daarna alles bij elkaar ... en klaar is je beslag.

Het beslag verdelen vind ik het makkelijkst gaan met een ijslepel (scoop nr. 16). Beslag scheppen, glad afstrijken met de achterkant van een mes, en laten vallen in de vormpjes. Op deze manier zijn alle cakejes even groot.

Het resultaat is een sappig -niks te zoet- cakeje. Er in bijtende deed het me denken aan een luchtige oliebol.

Voor 24 cakejes:

390 gram patentbloem
1 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. zout
1 t.l. kaneel
120 gram ananas
200 gram rijpe banaan
400 gram (superfijne) kristalsuiker
3 eieren maat M
150 gram zonnebloemolie
120 gram kokosmelk
1 t.l. pure vanille extract

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Beboter en bebloem 2 muffinvormen van 12 stuks of vul het met papieren vormpjes (caises). Zeef de bloem samen met de bakpoeder, zout en kaneel boven een kom: zet apart. Pureer de ananas met de banaan. Mix de suiker, olie, kokosmelk, vanille, eieren en bananen/ananaspuree in een paar minuten luchtig. Voeg lepel voor lepel het bloemmengsel toe en mix het geheel tot een egaal beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cakejes in 22 minuten gaar: een tandenstoker moet er droog uitkomen.



Laat de cakejes 5 minuten in de vorm op een rooster afkoelen, daarna op een rooster.

7 opmerkingen:

atelierlemlem zei

Ik ga meteen ananas kopen...en vormpjes van papier. Ik heb al eens gekleurde vormpjes gebruikt voor cakjes (van Hema) maar die stonken verschrikkelijk naar inkt en tijdens het bakken vielen we bijna flauw.. Waar koop jij deze gekleurde vormpjes?

Anoniem zei

Gea het ziet er lekker uit en zullen vandaag goed van pas komen! Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik wens je een heel prettige dag :-)

Gea zei

@ Lieveheersbeestje: Deze gekleurde caises (en ik heb er ook nog met lieveheersbeestjes en biggetjes) komen uit Duitsland. Misschien dat er van Baukje gekleurde caises in de schappen liggen? De Xenos verkoopt ze ook, maar ik weet niet of dat wat is.

@ Soepkipje: Dank je wel!

atelierlemlem zei

Hai Gea, Ik heb inderdaad gisteren voor de kinderen de gok gewaagd met de baukje gekleurde caises (zo heten ze dus!), en dit ging prima. Maar ze hebben zelf kaneelcupcakjes (recept op mijn blogje) gebakken, dus gaat mams vandaag deze nog even proberen!

atelierlemlem zei

Ze waren heerlijk!!! Lekker banaanig en leuk om te maken. Bedankt voor het recept!!

Monica zei

Vandaag deze cakejes uitgedeeld in de huiskamer van het verzorgings/verpleeghuis waar mijn schoonmoeder verblijft. Groot succes! Dus dat doe ik nog eens vaker...
Dank voor het recept en groeten,

Gea zei

@ Monica: Leuk om te horen dat de cakejes in de smaak vielen.
Een koekje bij de koffie of thee is altijd lekker, maar wanneer je het dan zelf hebt gebakken maakt het net wat specialer, ja toch?