woensdag 19 maart 2008

Uienbrood met maanzaad
De laatste tijd bak ik regelmatig een brood met iets extra's erin b.v. kikkererwten of aardappel. Deze keer is het een brood met ui. Dit kleine broodje is heerlijk met hartig beleg, gewoon voor bij de soep of geroosterd met een lik roomboter.

Mijn ervaring is dat wanneer een deeg verrijkt is met ei, het een langere rijstijd nodig heeft. Dit brood is daarin geen uitzondering.

1 ui van circa 100 gram
200 gram lauwwarm water
1 t.l. droge gist
1 t.l. kristalsuiker
400 gram tarwebloem
4 e.l. (magere) melkpoeder
1 t.l. broodzout
15 gram roomboter
1 ei maat M
1 t.l. citroensap
1.1/2 t.l. maanzaad

Hak de ui niet al te fijn en fruit deze in een beetje boter of olie glazig: laat het afkoelen. Giet het water in de kom van mixer, roer de suiker en gist er door en laat het in een paar minuten zacht worden. Voeg de bloem, melkpoeder, zout, roomboter en ei toe en mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) tot het vocht in de bloem is opgenomen. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en mix op de laagste stand tot het deeg aan de deeghaak begint te hechten. Kneed het deeg vervolgens in 8 minuten (KitchenAid/stand 2) tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Voeg de gefruite ui en maanzaad na 4 minuten kneden toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in 60-75 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en sla het voorzichtig door. Vorm het deeg naar eigen keuze en laat het circa 60 minuten rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 210 °C graden. Snijd het brood in en bak het 15 minuten, verlaag de temperatuur naar 190 °C en bak het brood in nog circa 30 minuten bruin en gaar: wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken.

Geen opmerkingen: