zondag 7 december 2008

Greek bread
Volgens Beth Hensperger is dit brood het meest authentiek wanneer er gecondenseerde geitenmelk wordt gebruikt, maar dit mag ook vervangen worden door gecondenseerde koeienmelk. Vervang het in ieder geval niet door gewone melk, want dat doet de smaak die het brood zou moeten hebben geen eer aan.

Oorspronkelijk is dit recept (welliswaar iets aangepast) bedoeld voor de broodbakmachine, maar in de Römertopf gaat het ook prima. Ik bak een brood graag op deze manier, omdat het dan een lekkere knapperige korst krijgt.

100 gram water -lauwwarm-
1 e.l. kristalsuiker
1.1/4 t.l. droge gist
290 gram gecondenseerde melk/koffiemelk
500 gram tarwebloem
35 gram speltmeel of volkorenmeel
1 e.l. plus 1 t.l. glutenpoeder -optioneel/ik heb het weggelaten-
1.3/4 e.l. sesamzaad
1.1/2 t.l. broodzout

Giet het water in de kom van de standmixer, los de suiker er in op, en strooi de gist er op. Laat de gist in een paar minuten zacht worden. Voeg de tarwebloem, het meel en gecondenseerde melk toe en mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwijder de platte klopper, dek de kom af, en laat het deeg 20 minuten rusten. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan lichtbruin. Plaats de deeghaak, voeg de zout en de sesamzaadjes toe en kneed het deeg (KitchenAid/stand 2) in circa 8 minuten tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in circa 60 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en sla het deeg voorzichtig door. Bol het deeg op en leg het in de goed bebloemde schaal van de römertopf: snijd het een paar keer een cm diep in.Plaats de deksel op de schaal en laat het 20 minuten rusten. Verwarm de oven ondertussen voor op 220 °C graden. Maak, vlak voor het brood in de oven gaat, de deksel aan de binnenkant nat: veeg overtollig water weg. Plaats de römertopf in de oven en bak het brood eerst 10 minuten op 220 °C graden, verlaag de temperatuur naar 205 °C graden. Verwijder de deksel na 20 minuten en bak het brood verder gaar in circa 20 minuten. Wanneer je met je vingers op de onderkant van een brood tikt, moet het hol klinken. Laat het brood afkoelen op een rooster.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

I recently came accross your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

Kate
http://educationonline-101.com

Baking Soda zei

Wat een prachtig brood Gea! Ik heb meteen zin om het na te bakken, al lang de Römertopf niet gebruikt.
Gecondenseerde geitenmelk...klinkt niet echt aanlokkelijk, doe mij ook maar die van de koe.

marita zei

hallo,
Moet je de romertopf eerst niet in een bak met koud water leggen voordat hij de oven in gaat ??

Marita
ps mooie site,voeg hem toe aan mijn favorieten.

Gea zei

@ Marita: Welkom op mijn weblog.

De manier waarop dit brood is gebakken, heb ik van Karen van Bake My Day overgenomen:

http://bakemyday.blogspot.com/2006/08/cloche-baked-herbed-rye-bread.html

Het werkt echt op de manier zoals het beschreven is. De bodem van de topf bebloemen (of het brood rondom goed bebloemen) en de deksel vlak voor het in de oven gaat even aan de binnenkant bevochtigen.