zaterdag 4 april 2009

Hoe heet deze struik?
Hoewel de vorige bewoners de tuin nagenoeg hadden leeggerausd, zie je zo hier en daar toch nog wat plantjes opkomen. Een struik waarvan ik direct zei 'die gaat er als eerste uit', blijkt best wel een aardige struik te zijn nu de takken beginnen uit te lopen. Misschien dat 'ie toch nog een kans krijgt. Ik denk wel dat het goed is dat de struik ter zijner tijd een flinke snoeibeurt krijgt, maar dan is het wel handig om te weten wat voor struik het is en hoe te verzorgen.

Helaas heb ik op tuingebied nauwelijks tot geen kennis. Op het internet heb ik gegoogled op 'struik', 'roze bloemen', 'rood blad', maar het is bijna geen doen om op deze manier er achter te komen wat de naam is van deze 2-3 meter hoge struik.

Daarom nu een oproepje aan jullie: Kennen jullie de naam van deze struik?

8 opmerkingen:

Baking Soda zei

Ik ben een ongelooflijke nul op het gebied van de tuin... helaas ik kan je niet helpen, maar hij is idd wel heel leuk!

Rietje zei

oh, laten staan! Hij is in ieder geval mooi in het voorjaar. Maar misschien moet je even googlen op prunus, bruinbladige japanse sierkers, sleedoorn, en kerspruim. Als het de een van de laatste twee is en hij maakt vruchten, dan kun je er vast iets lekkers van bakken :-)

Groeten Rietje

Gea zei

Wat goed Rietje, jij hebt er verstand van!
Na eventjes googlen kwam ik uit op de 'Prunus Cerasifera Nigra':

http://seraka.web-log.nl/seraka/2009/03/kerspruim-1.html

De vruchtjes zouden eetbaar zijn, maar niet echt lekker.
We wachten het gewoon af, de tuin wordt voorlopig toch nog niet op de schop genomen.
De struik heeft helaas wel veel last van waterlot, maar daar weet mijn vader vast wel raad op.

Rietje zei

Ha Gea,

Ben benieuwd welke het echt is :-) Maar wat is waterlot?

Groeten Rietje

Gea zei

Waterlot (waterloten?) zijn uitlopers op de stam die ontstaan na (vermoedelijk) verkeerd snoeien. Dit is geen eigen wijsheid, hoewel ik dat eigenlijk wel zou moeten hebben als dochter van een fruitteler :-\, maar heb dit gelezen op www.tuinplannen.nl

koken in de buurt zei

Hoi Gea,
Naar wat ik ervan begrepen heb, komt er veel waterlot als je op een verkeerd tijdstip hebt gesnoeid (hoewel dit soort loten altijd aan vruchtbomen komen) - die boom wil groeien en gooit er dus scheuten uit. Ze zijn dus gericht op groei, en niet op bloei - er komen derhalve nooit bloesem(vrucht)knoppen aan, alleen blaadjes.

Anoniem zei

Is dit geen Japanse kers, alhoewel ik dacht dat die in de winter bloeiden, maar misschien is het een foto van in de winter.

Biemans

Sophie zei

Dit is inderdaad een Prunus Nigra! Een waanzinnig mooie struik of boom!