zondag 19 april 2009

Lemon Bundt Cake




Wanneer ik iets bak voor mijn ouders, doe ik hen het meest plezier met een citroencake. Meestal gebruik ik hiervoor het recept Absolutely the best yellow cake en vervang de vanille door citroen extract. Deze keer heb ik een recept van de steeds groeiende stapel uitgeprinte recepten erbij gepakt. Het recept komt uit Cook's Illustrated. Niet dat ik geabonneneerd ben op dit blad ('k weet eigenlijk niet eens of dit mogelijk is), maar de recepten zijn meestal wel te vinden op het Internet door eerst op hun site te kijken wat voor recepten ze hebben en hierop vervolgens te googlen/googelen.

Waar ik vaak problemen mee had, is dat de cake niet altijd heel uit de vorm komt. Echt frusterend, zeker als het de bedoeling was om de cake cadeau te doen.
In plaats van de vorm te bebloemen heb ik deze keer in een hakmolentje 1 beschuit fijngemaald en hiermee de beboterde vorm mee bestrooid. En zie ... het is gelukt! Ik weer helemaal blij.

Nu het resultaat:
Structuur: zacht, licht kruimelig en klein beetje nat
Smaak: heerlijk fris
Blijvertje: JA

3 citroenen -rasp en sap-
425 gram patentbloem -gezeefd-
1 t.l. bakpoeder
1/2 t.l. baking soda
1 t.l. zout
1 t.l. pure vanille extract
180 ml karnemelk
3 eieren maat M/L
1 eigeel maat M/L
250 gram ongezouten boter
400 gram (superfijne) kristalsuiker

Glazuur:
2-3 e.l. citroensap
1 e.l. karnemelk
225 gram poedersuiker -gezeefd-

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Beboter en bebloem een grote tulbandvorm. Borstel de citroenen schoon en rasp de schil. Hak de citroenrasp zo fijn mogelijk en vermeng het met 3 e.l. (45 ml) citroensap: laat dit 10-15 minuten staan.

Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en zout boven een grote kom. Roer de eieren en het eigeel los. Mix in een aparte kom het citroenraspmengsel, vanille extract en karnemelk. Mix met de platte klopper (KitchenAid/stand 2) de boter en suiker in 8-10 minuten luchtig en bleek. Voeg het eimengsel er in delen aan toe. Verlaag de snelheid (KitchenAid/stand 1) en voeg het bloemmengsel en het karnemelkmengsel om de beurt toe: het bloemmengsel in 3 delen, het karnemelkmengsel in 2 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig schoon en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Mix, nadat alle ingrediënten zijn toegevoegd, nog 10 seconden. Schep het beslag in de vorm en plaats het in de onderste helft van de oven. Bak de cake in circa 45-50 minuten goudbruin en gaar (mijn cake had 65 minuten nodig): een satéprikker moet er schoon uitkomen.
Maak ondertussen het glazuur. Roer 2 e.l. citroensap en 1 e.l. karnemelk door de poedersuiker: voeg kleine beetjes citroensap toe als het glazuur te dik is.
Haal de cake uit de oven en laat het eerst 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cake uit de vorm en giet de helft van het glazuur langzaam over de cake. Laat de cake een uur afkoelen en giet de rest van het glazuur er over. Laat de cake nog een uur afkoelen tot het op kamertemperatuur is.

11 opmerkingen:

atelierlemlem zei

Dat ziet er super lekker uit! Hier thuis hebben we ook een paar citroencake-fans, dus ga ik deze ook maken hoor! Dank je voor het recept, ik hoop dat je ouders er van genoten hebben!

knofje zei

Ziet er lekker uit!

Steph zei

I love CI's lemon bundt cake, the texture is amazing!! That bundt pan is so nice.

Dutch Sugar Babe zei

Ziet er erg lekker uit en 'the new look' van je blog ziet er ook leuk uit.

Karen Baking Soda zei

Ik ben zo'n fan van citroen cake, taart, alles eigenlijk. Hij ziet er prachtig uit, zo mooi uit de vorm.
Je blog ziet er ook gelikt uit zeg!

Gea zei

Allen dank/thanks!

De template is gemaakt door Lena Toews van Simply Fabulous Blogger Templates. Het enige wat ik hoefde te doen was downloaden en mijn favorieten toevoegen: een kind kan de was doen ;-)

Kelly Koopmans zei

Damn.. Vanmiddag deze citroencake gemaakt. Vanavond dit gegeten met homemade abrikozenijs.. Heerlijk!! Ik heb voorheen alleen koopmans cake gemaakt maar dat komt er nooit meer in... Dit is echt mijn favoriet!!

Groetjes kelly

Anneke zei

Heerlijk recept. Ik heb de cake vandaag ook geprobeerd. Hij is zeer goed gelukt. Alleen is de cake ver boven de rand uit gekomen en na het bakken nog aardig wat ingezakt. Dit geeft een 'lelijke' rand die bij omkiepen aan de onderkant wat bijligt. Is er nog een tip hoe je een beetje een mooie platte onderkant krijgt?

Nog bedankt voor dit heerlijke recept!

Oh ja, heb met een tulband-vorm van 22cm gebakken.

marian zei

Dank je voor dit recept en zal het as zaterdag eens proberen ;-)
De mijn worden vaak droog ,als ik bak met bloem enz ..maar wie weet zal deze wel heerlijk zijn ..
Je ziet mn reactie wel weer ..
Fijne dag ..

Gr van Marian

Gea zei

@ Anneke: Ook mijn tulbandvorm is 22 cm doorsnede en daarnaast 10 cm hoog. Ik vermoed dat jou cake nog niet helemaal gaar was en dat het daarom wat ingezakt is. Naast het prikken met een sateprikker in de cake om te checken of de cake gaar is, kijk ik ook altijd of de zijkant begint te wijken van de vorm.

@ Marian: En...wat was het resultaat?

Anneke zei

@ Gea: bedankt voor je reactie. Ben nu weer bezig om 3 van deze tulband cakes te maken. Ze vallen zeer goed in de smaak bij mijn familie. Leuk om cadeau te geven. En uiteraard ook eentje voor onszelf. Ben een beetje aan het experimenteren om de cake niet als een vulkaan te laten uitbarsten. En zal hem ook ietsje langer in de oven laten. Had 45-50 min aangehouden, maar jouw cake had dus 65 min nodig. De saté-prikker kwam er wel droog uit. En aangezien wij niet van tè droge cake houden, wilde ik hem vrij snel eruit halen, des te 'natter' de cake nog is.

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...