donderdag 24 september 2009

Vlierbessensiroop
Hoewel mijn rijbewijs een paar dagen verlopen was en er al een nieuwe in het stadshuis op me lag te wachten, had ik het nog niet opgehaald. Voor dit soort zaken moet ik naar een naburige stad waar het dorp waarin ik woon onder valt. 'k Had er tot vandaag nog geen tijd voor gemaakt, maar omdat ik toch nog een paar boodschapjes had ben ik vanmorgen op de fiets gestapt. 't Was heerlijk weer, dus niet bepaald een straf. Voor 't geval het wat meer boodschapjes zouden worden ;-) had ik mijn fietstas aangeklikt: een lelijk ding, maar o zo handig.

Meestal als ik op de fiets boodschappen ga doen fiets ik met blik op oneindig en let ik niet echt op wie of wat er voorbij komt. Krijg daar nog weleens commentaar op van 'zag je me niet' of 'wilde je me niet zien'. Maar vandaag lette ik wat beter op en zag langs het fietspad, vlakbij het stadshuis, verschillende vlieren staan, vol met zwarte bessen klaar om geplukt te worden. Die kans liet ik me niet voorbijgaan en heb mijn fietstas gebruikt op de bessen in te doen.

Na het ophalen van mijn rijbewijs en de geplande boodschapjes, ben ik nog snel langs de reformwinkel gegaan voor een stukje gember en kaneelpijpjes. Ik had nl. al eerder een recept gevonden op een paar Belgische sites/forums voor vlierbessensiroop. Maar omdat de vlierbessen op de tuin van mijn schoonvader op waren, had ik deze maar weggelegd. Nu kon ik het toch maken.

Direct thuisgekomen heb ik de besje van de takjes afgeritst: 1250 gram schoon. Nadat de bessen waren gekookt, hield ik 850 gram sap over. Hier heb ik 850 gram rietsuiker aan toegevoegd.

Basisrecept:

2500 gram vlierbessen -schoongemaakt gewogen-
500 gram water
5 kruidnagels
1 kaneelpijpje
klein stukje gember
bruine kandijsuiker (ik heb rietsuiker gebruikt)

Breng het water, samen met de kruidnagels, kaneelpijpje en gember aan de kook: laat het 30 minuten trekken. Doe de bessen in een ruime pan met dikke bodem: voeg het kookvocht, inclusief kruiden, toe.Kook de bessen 10-15 minuten tot alle bessen opengebarsten zijn. Giet de bessen en het sap in een fijne vergiet en vang het sap op. Druk de bessen nog iets aan met de bolle kant van een lepel tot al het sap eruit is. Meet het sap af en kook het samen met evenveel suiker eventjes door tot het suiker opgelost is. Giet de hete sap in goed schoongemaakte en warme flessen en sluit ze meteen.

Naast dat deze siroop lekker is door de yoghurt of over ijs schijnt het heilzaam te zijn om dagelijks een lepel van dit in te nemen. Het zou goed zijn tegen griep en verkoudheid. Nou ... wat wil een mens nog meer ... lekker en nog goed voor je ook ;-)

Bron: forum.tuinadvies.be

5 opmerkingen:

Baking Soda zei

Ik kan me voorstellen dat je je helemaal voldaan voelde; gefietsd, lekker weer, nuttig ritje, een tas vol gezonds, zomaar in de vrije natuur en als beloning ook nog eens van dat heerlijke sap! Goed gedaan!

het lieveheersbeestje zei

Lekkerrr! Jammer dat ik hier nergens een vlier kan vinden, anders ging ik direct aan de slag...

Anoniem zei

Twee jaar na dato komt dit recept me nog uitstekend van pas. Bedankt, heerlijk geworden!

Gea zei

@ Anoniem: Dankzij jouw reactie werd ik er aan herinnerd om ook vlierbessen te gaan plukken. Fijn om te horen dat het recept je goed bevalt.

Anoniem zei

Gister Vlierbessenjam gemaakt en voor het eerst een heleboel over ... ik dacht wat zal ik daar nu eens mee gaan doen en toen kwam ik na even zoeken op deze site ... Hmmm vlierbessensiroop dus :) lekker ! Bedankt.