vrijdag 30 oktober 2009

Country Pear Cake




De eerste keer dat ik deze cake bakte, verdween de vulling geheel naar de bodem. Daarvoor heb ik een kleine aanpassing gemaakt in het recept en een beetje custardpoeder toegevoegd aan de stukjes peer. Dat pakte beter uit. In plaats van de mixed spice heb ik speculaaskruiden gebruikt: dat komt een heel eind in de buurt.

't Is een kruidige luchtige cake wat, denk ik, heel goed past bij deze tijd van het jaar.

150 gram ongezouten roomboter
270 gram kristalsuiker
2 eieren
225 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder
1/4 t.l. zout
2 t.l. mixed spice
60 ml perensap
2-3 peren b.v. Doyenné du Comice (circa 450 gram)
1 e.l. custardpoeder
55 gram walnoten -in stukjes gehakt-
65 gram sultana rozijnen
2 e.l. honing

honing en creme fraiche bij het serveren

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes: schep de custardpoeder erdoor.

Verwarm de oven voor op 170 °C graden. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm Ø met bakpapier. Beboter en bebloem de ring. Zeef de bloem met de bakpoeder, kruiden en zout: zet apart.

Mix de boter en suiker luchtig en bleek. Voeg 1 voor 1 de eieren toe: voeg een volgende pas toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Voeg de helft van het bloemmengsel toe. Mix de sap door het beslag en voeg de rest van het bloemmengsel toe. Schep de stukjes peer, walnoot en rozijnen door het beslag. Schep het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in het midden van de oven in 75 minuten gaar: prik een sateprikker in de cake en haal het er weer uit. Als de sateprikker nog steeds schoon is, is de cake goed.

Kwast de honing over de cake. Laat de cake 10 minuten afkoelen. Verwijder de ring en laat de cake verder afkoelen.

Serveer met een lepel creme fraiche en een beetje honing.

Bron: Taste

2 opmerkingen:

THEA zei

Klinkt lekker Gea !!

Nooit gemaakt, wel met appels maar nog nooit met peren!



Fijne zondag.

Groetjes,
Thea

Lien zei

Dat klinkt lekker; peren en noten dat is zeker toepasselijk voor deze tijd van het jaar. Ziet er heerlijk uit.