vrijdag 23 oktober 2009

Harvest Squash Bread
Van mijn ouders kreeg ik afgelopen zondag een paar kleine licht oranje pompoenen mee. Dezelfde dag heb ik er 1 verwerkt tot soep (was best aardig van smaak zo voor een eerst poging) en de 2de vandaag in dit brood.

Ik houd erg van brood waarin iets van groenten is verwerkt: het maakt het brood malser. In het originele recept, wat komt van Thekneadforbread.com, wordt acorn squash gebruikt. Wat voor soort ik mee heb gekregen weet ik niet, maar het vruchtvlees was wat dradig.

Lijnzaadmeel had ik niet kant en klaar in huis en heb daarvoor wat lijnzaad fijngemaald.

Aan het begin van het bakken wordt er stoom gecreëerd door een pan met kokend water onder de bakplaat/ovensteen te schuiven. Deze handeling heb ik achterwege gelaten, omdat mijn oven een speciaal broodbakprogramma (hydrobakken) heeft.

Het resultaat was heel erg goed. Het brood was wat nootachtig van smaak en (zoals verwacht) lekker mals. Maar omdat de meeste hier van lichter brood houden, zal ik de volgende keer half volkorenmeel en half tarwebloem gebruiken.

Voor 2 kleine broden:

1 kleine pompoen
2 t.l. boter
2 t.l. donkerbruine basterdsuiker
4 e.l. ahornsiroop

Sponge:
175 gram volkorenmeel
180 gram lauwwarm water
1/4 t.l. droge gist

Deeg:
385-420 gram volkorenmeel
240 gram pompoenpuree
1 t.l. droge gist
1.1/2 t.l. broodzout
60 gram water
40 gram lijnzaadmeel
2 e.l. lijnzaad

1 eiwit en een beetje lijnzaad voor de afwerking

Sponge:
Begin 12-16 uur van te voren met het maken van de sponge. Meng hiervoor alle ingrediënten voor 'sponge' met een houten lepel. Dek de kom af en laat het fermenteren.

Pompoenpuree:
Het bereiden van de pompoenpuree kan een dag van tevoren. Verwarm de oven op 190 °C graden. Halveer de pompoen. Prik met een vork gaatjes in het vruchtvlees. Smeer het vruchtvlees in met boter en verdeel het suiker en ahornsiroop over de 2 helften. Plaats de pompoen met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Giet 2-3 cm water in de schaal en plaats het in het midden van de oven. Prik met een vork in het vruchtvlees om te controleren of het vruchtvlees gaar is (na 45-60 minuten). Schep, wanneer de pompoen gaar is, met een eetlepel of een meloenlepel het vruchtvlees uit de schil en prak het fijn.

Deeg:
Plaats de sponge in de kom van de standmixer. Voeg de pompoenpuree, water, zout en gist toe. Mix met de platte klopper op de laagste stand het geheel tot een glad beslag. Voeg de lijnzaadmeel en lijnzaad toe. Voeg de helft van het volkorenmeel toe en mix tot een glad deeg. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak. Voeg langzaam, lepel voor lepel, net zoveel van het volkorenmeel toe tot het deeg de zijkanten van de kom loslaat maar iets blijft plakken aan de bodem. Kneed (KitchenAid stand 2) het geheel in circa 8 minuten tot een soepel deeg. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in 90 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en sla het door. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Bol de stukken op en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat (eventueel besprenkeld met wat maïsmeel).Dek het brood af met ingevet cellofaan en laat het 60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.Verwarm de oven voor op 190 °C graden. Plaats gelijkertijd op de onderste richel van de oven een gietijzeren pan. Verwijder de folie van het brood, bestrijk de bollen met opgeklopt eiwit en besprenkel met wat lijnzaad. Snijd de bollen in met een scherp mes.Plaats de bakplaat in de oven* en giet een kopje kokend water in de pan om zo stoom te creëren. Sluit de oven en bak de broden in 30 minuten gaar: wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken. Laat de broden afkoelen op een rooster.

* Je kunt ook een ovensteen of een terracottaschaal meeverwarmen en daar de broden met bakpapier en al op schuiven en vervolgens te bakken.

5 opmerkingen:

Karen Baking Soda zei

prachtig brood Gea! Mag ik vragen wat voor oven je hebt? Ben op zoek naar een nieuw fornuis/oven..

Anoniem zei

Ze zien er hardstikke lekker uit!

En als ze een notensmaak hebben, is dat meegnomen. Ik vind notenbrood helemaal het einde.

Groetjes Thea

Anoniem zei

Heej Gea, ik gebruik tegenwoordig alleen eigen creatie's als ik een kaart nodig heb!
Scappen via de PC en eigen foto's erbij gebruiken, en dan uitprinten en op een dubbele kaart plakken!!

Iedereen krijgt een heel persoonlijke kaart op die manier. Ik heb er veel succes mee!

Groetjes Thea

Gea zei

Karen: De oven met speciaal broodbakprogramma is een Siemens HB78AA570/01.

Toen we een keuken gingen uitzoeken, twijfelde ik tussen een fornuis en inbouwapparatuur. 't Is uiteindelijk allemaal inbouw geworden en ik ben er heel tevreden over. Naast deze oven heb ik een combi-oven van Siemens, maar deze heeft geen broodbakprogramma (HB86P572/01).

Gaan jullie de keuken veranderen?

Thea: Ik wou dat ik net zo handig als jij was op de computer.

Aranka zei

ja, 'k kan natuurlijk ook een schep pompoen door m'n brooddeeg doen :-)