dinsdag 10 augustus 2010

Een beetje zelfvoorzienend
Straks als de schuur gebouwd is zullen we de achtertuin aanpakken (en misschien ook de voortuin), maar zolang we daar nog geen concrete plannen voor hebben ligt er een enorme lap gras, staan hier en daar gewoon wat uitprobeersels, tiert het onkruid weelderig en liggen er voor de rest een heleboel grindtegels die dienen als pad en terras.

Het lijkt me wel wat om straks een hoekje te gebruiken voor een moestuintje en om alvast wat ervaring op te doen heb ik wat dingetjes gezaaid. Zo staan er nu 8 tomatenplanten (vleestomaten, romatomaten en cherrytomaatjes), 5 courgetteplanten, een paprikaplant, rabarber, verschillende soorten kruiden (lavas/maggikruid, rozemarijn en thijm), een aantal aardbeienplanten en een zwarte bessenstruik. De courgetteplanten doen verschrikkelijk goed hun best en er zijn dan ook al ettelijke courgettes geplukt. De vlees- en romatomaten doen nauwelijks onder voor hun groene buurvrouwen, maar de cherrytomaten vallen tegen. De paprikaplant die ontstaan is uit zaad van een gekochte rode zoete puntpaprika, hangt vol met nog groene paprika's. De zwarte bes en de rabarber staan denk ik niet op een goede plek, of de grond is daar niet voedingrijk genoeg, en zullen moeten verhuizen. De prunus heb ik vorig jaar blijkbaar goed gesnoeid, want dit jaar zat de boom vol met kleine pruimen die helaas niet te pruimen zijn. De boom heeft een kans gehad, maar gaat er nu toch echt uit!Vele courgettes zijn inmiddels ingemaakt in zoetzuur en staan te pronken in de provisiekast. Het klinkt misschien gek, maar telkens wanneer ik er langs loop en al die potjes zie staan, geeft het me een hoop voldoening. Naast de zoetzuur staan er inmiddels ook potten rabarber-aardbeienmoes, zwarte bessen en kersen gelei, ingeweckte sperziebonen, snijbonen en kersen ... heerlijk!

3 opmerkingen:

Baking Soda zei

Gea wat leuk!! Dat is niet een beetje zelfvoorzienend maar een heleboel! Ik kan me helemaal voorstellen hoe het voelt om die potten te zien. Goed gedaan joh!

Anoniem zei

Wat ziet dat er spannend uit , heerlijk die boontjes.En leuk zo`n eigen moestuin.Als ik er rui,te voor had deed ik het ook.Heb nu kruiden in een oude regenton en die doen het schitterend.Dus ben benieuwd hoe het volgend jaar met jou moestuin gaat.

Anoniem zei

Ik kijk toch af en toe of je misschien iets gepost hebt en was blij te zien dat er een berichtje stond van een super gave gevulde voorraadkast , mooi gezicht!!