woensdag 16 april 2008

Mag ik je voorstellen: Truus

Het duurde wel even voordat Truus tekens van leven gaf, maar na 6 dagen van doodse stilte is ze uit haar schuilplaats gekomen.

'Waar heeft ze het over', zal je misschien denken. Ik heb het over zuurdesem. 10 dagen geleden ben ik begonnen met het maken van een starter, naar de methode van Mary van The Sour Dough. Zij is 1 van de Bread Baking Babes. Voor de maand mei gaan zij de uitdaging aan om een brood met zuurdesem te maken en vergelijken daarna de resultaten. Daarnaast mag een ieder die daar zin in heeft met hen meedoen.

In de eerste instantie wilde ik deze uitdaging aan me voorbij laten gaan, want wij houden niet zo van zuurdesembrood, maar waag me er nog een keer aan.

De eerste 4 dagen pruttelde het zuurdesem naar hartelust, maar daarna was het over. Weinig bubbels meer te zien en de laag hooch werd dikker en dikker. Daarom ben ik een beetje een ander weg ingeslagen en ben Truus - je mag na acht dagen het zuurdesem een naam geven - vanaf de 9de dag 100% gaan hydrateren. Dat houd in dat ik na het zuurdesem te hebben gehalveerd het voed met 100 gram bloem en 100 gram lauwwarm water. Vanmorgen, dag 10, pruttelde Truus er flink op los en was ze zelfs bijna verdubbeld.



Tijd om er iets mee te gaan doen.

Op de site van King Arthur Flour vond ik een recept voor Sourdough Popovers. Hierin heb ik een deel van Truus verwerkt.



Voor 6 popovers:

240 gram lauwwarme melk
3 eieren maat M
125 gram zuurdesem
1/2 t.l. zout
130 gram tarwebloem

Verwarm de oven voor op 220 °C graden inclusief een muffinvorm. Klop de eieren door de melk, daarna het zuurdesem en het zout. Voeg vervolgens de bloem toe: klop niet te lang, een paar kleine klontjes geeft niets. Het beslag is nog iets dunner dan pannenkoekbeslag.

Haal de muffinvorm uit de oven, beboter 6 vormpjes - telkens 1 overslaand - en giet de vormpjes bijna vol. Bak de popovers 15 minuten op 220 °C graden, daarna nog 15-20 minuten op 190 °C graden. Haal de popovers direct uit de vorm en serveer ze gelijk.

13 opmerkingen:

Anoniem zei

En? waren ze lekker?
Ik ben ook niet zo gek op zuurdesembrood.
En ik heb ook een desem staan(die van mij heet gerrit :) ).
Misschien is dit dan wat om te maken ,ik heb er ook al eens pannekoekjes van gemaakt maar vond dat ook niet zo`n succes.

Maar ze zien er wel heel erg leuk uit.

Gr Gipskruit

Gea zei

Mijn kinderen en ik vonden ze lekker. Het zijn net jumbo soezen, want van binnen zijn ze nogal hol. De smaak deed ons denken aan croissant.

Karen Baking Soda zei

Ooh die zijn leuk! Wat goed van Truus (en haar eh moeder?!). Deze ga ik ook eens proberen.

atelierlemlem zei

Ze zien er lekker uit hoor, maar zuurdesem, daar waag ik mij voorlopig nog niet aan (te koud in de keuken denk ik, we hebben enkel een gaskachel in de woonkamer), misschien deze zomer?..

Anoniem zei

Those pop overs look wonderful! I'd say Truus looks like a perfectly happy starter. Glad you had success with the method and thanks for linking to The Sour Dough.

Anoniem zei

Oke dan ga ik ze ook eens proberen :) Bedankt voor het recept Gea.

Gipskruit

Lien zei

Aangenaam kennis te maken Truus. Die zien er geweldig uit Gea!
Ja grappig hè, ik had dat ook... zuurdeeg beh...maar op de een of andere manier smaakt deze helemaal niet zo zuur als andere desems die ik wel eens gemaakt heb. Ik ga je recept ook even uitprinten voor de volgende keer dat ik mijn Gollem moet voeden, dan maak ik met het 'weggooi-deel' deze popovers.

Anoniem zei

Ze zijn echt lekker. En omdat ik het eigenlijk steeds al erg zonde vond om een gedeelte zuurdesem weg te gooien hebben we hier al een paar varianten gehad.
-met zalmsnippers en een beetje bieslook
-met kaneel, vanilleextract en hele kleine stukjes appel

Een van de kinderen wilde ze als toetje met vers fruit en een bolletje ijs. Poedersuiker erover en smullen maar.

Groetjes truus

Gea zei

@ Truus: Leuk om te horen dat je zo enthousiast bent over dit recept. Jouw variaties op dit recept lijken me heerlijk en wat een vindingrijke kinderen heb je!

Lien zei

Ik heb deze popovers vandaag ook gemaakt. Ze kwamen mooi omhoog, maar ik kon ze niet zo goed uit de vorm krijgen (toch nog te weinig boter blijkbaar), waardoor ze helemaal in elkaar klapten. Nou ja wel leuk om te proberen in ieder geval. Ik kon er trouwens wel 9 uitkrijgen!

Marjoke zei

Vandaag pas je recept ontdekt en het is net het soort recept dat ik zoek. Dit ga ik deze week nog proberen want het weggooien van zuurdesem gaat mij ook steeds aan het hart.

Erik Grol zei

ik lees net dat je naar 8 dagen je zuurdesem een naam mag geven. is dit een standard regel? en moet die naam ook ergens aan voldoen? zijn er bijvoorbeeld raszuivere desems met een bijbehoorende stamboom? deze vraagen stel ik omdat het bij mij bijna zo ver is, maar ik nog al moeite heb met het geven van een naam. Dus als iemanad mij kan helpen graag. p.s. het is een desem op basis van volkoren spelt meel.

Gea zei

@ Erik: Dat van die naam geven is denk ik een grapje. Maar lees anders de methode op de site van Mary nog even door. Misschien dat je daar het antwoord vindt.