dinsdag 29 april 2008

Italiaanse krullen




Deze broodjes zag ik eens in een folder staan van de HEMA of V&D en vond ze er wel lekker uitzien. Ik heb het plaatje toen uitgescheurd en bewaard met het idee zelf een recept te maken, zodat ik ze zelf kon bakken. Helemaal weten hoe ze moeten smaken weet ik niet, want ik heb ze niet gekocht, maar heb er zelf letterlijk en figuurlijk een draai aan gegeven.

Gebruik een vulling naar keuze b.v. pesto of tapenade. Deze kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar ook zelf maken. Persoonlijk vind ik de recepten voor tapenade van Van de Kook heel erg goed. Maar voor deze krullen heb ik heel simpel bruschetta kruiden van de Xenos gebruikt (20 gram kruiden, 40 gram lauwwarm water, 40 gram olijfolie) en wat geraspte kaas.

Het deeg kan natuurlijk ook gemaakt worden met de hand of met een standmixer.

Voor 12 stuks:

Deeg:
1 t.l. droge gist
450 gram tarwebloem
1.1/4 t.l. broodzout
1 ei maat M
240 gram lauwwarme melk
50 gram zachte ongezouten roomboter

Glazuur:
1 ei maat M
1 e.l. water

Doe alle ingrediënten voor het deeg, volgens de volgorde die de handleiding van de broodbakmachine aangeeft, in het bakblik. Plaats het bakblik in de broodbakmachine en stel de machine in.
Programma: Pizza
Schakel de machine aan het einde van het programma uit en laat het deeg nog 30 minuten, met gesloten deksel, rijzen.

Stort het deeg op een met bloembestoven werkvlak en sla het deeg door. Rol het deeg uit tot een lap van 30 x 50 cm. Smeer de vulling over het deeg: laat daarbij aan de zijkanten 1 cm vrij.



Vouw de lap dubbel en snijd het in 12 repen van 2.1/2 x 25 cm. Sla de reep dubbel, draai het in elkaar en knijp de losse uiteinden vast.



Verdeel de krullen over 2 met bakpapier beklede bakplaten en dek ze af met ingevet cellofaan. Laat de krullen 30 minuten rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 200 °C graden. Kluts het ei met het water en bestrijk de krullen hiermee. Bak de krullen, plaat voor plaat, in 13-15 minuten goudbruin en gaar. Laat de krullen afkoelen op een rooster.

Het resultaat is niet helemaal gelijk aan die van het plaatje uit de folder, maar ze smaakte er niet minder om :-)

vrijdag 25 april 2008

Sinaasappel muffins




Dit recept vond ik op de site van Nigella Lawson. Voor het maken van muffins heb je eigenlijk geen mixer nodig. Het is zelfs beter om het beslag snel met de hand te maken, want - zegt Nigella - juist met zwaar en niet bepaald egaal beslag krijg je de luchtigste muffins.

Het lekkerst zijn de muffins als ze net gebakken zijn en een beetje afgekoeld. Gewoon door de midden breken en een lekkere klodder jam erop.

Voor 12 muffins:

75 gram ongezoute roomboter
250 gram patentbloem
25 gram gemalen amandelen
1/2 t.l. baking soda
1 t.l. bakpoeder
75 gram kristalsuiker
rasp van 1 schoongeboende sinaasappel
100 ml verse sinaasappelsap
100 ml volle melk
1 ei maat M

Verwarm de oven voor op 200 °C graden. Beboter en bebloem een muffinvorm of bekleed het met papieren vormpjes (caises). Smelt de boter (magnetron: 1 minuut/600 watt) en zet het apart. Zeef de bloem met de baking soda, bakpoeder en meng de gemalen amandelen, suiker en sinaasappelrasp er door. Meet de melk en sinaasappelsap af, klopt het ei er door en daarna de afgekoelde gesmolten boter. Giet dit bij het bloemmengsel en meng het geheel snel met een vork door elkaar: het geeft niet als er klontjes in het beslag zitten. Zorg dat het beslag niet overwerkt wordt. Verdeel het beslag over de vormpjes.



Bak de muffins in 20 minuten gaar. Verwijder de muffins uit de vorm en laat ze iets afkoelen op een rooster.

zaterdag 19 april 2008

Schaapherders zuurdesem brood




Truus doet het hartstikke goed en vandaag heb ik er een brood mee gebakken. Ik wilde dit in een römertopf bakken op de manier zoals Karen van Bake My Day heeft beschreven en ik ben er behoorlijk enthousiast over. Het brood is op een paar bellen na heel fijn van structuur, maar wel zacht. Daarbij is de smaak nauwelijks zuur: genoeg om het brood net even een andere smaak te geven, maar niet zo zuur dat het hier in huis geweigerd wordt te eten. Positief dus!

250 gram zuurdesem (100 % gehydrateerd)
240 gram lauwwarm water
425 gram tarwebloem
50 gram roggebloem/meel
25 gram olijfolie
20 gram suiker
1.3/4 t.l. broodzout

sesamzaad

römertopf

Giet het lauwwarme water in de kom van de standmixer en roer het zuurdesem er door. Voeg de tarwebloem, roggebloem/meel, olijfolie, suiker en zout toe en mix eerst met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) het geheel goed door elkaar tot het vocht geheel is opgenomen. Verwissel de platte klopper voor de deeghaak en kneed het deeg (KitchenAid/stand 2) in circa 8 minuten tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg op een warme plaats tot dubbele volume rijzen. Dit duurt enkele uren en is geheel afhankelijk van de omgevingwarmte. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en sla het deeg door. Bol het deeg op en leg het in de goed bebloemde schaal van de römertopf. Bestrooi het brood met sesamzaad en snijd het een paar keer een cm diep in. Plaats de deksel op de schaal en laat het 20 minuten rusten. Verwarm de oven ondertussen voor op 220 °C graden. Maak, vlak voor het brood in de oven gaat, de deksel aan de binnenkant nat: veeg overtollig water weg. Plaats de römertopf in de oven en bak het brood eerst 10 minuten op 220 °C graden, verlaag de temperatuur naar 205 °C graden. Verwijder de deksel na 20 minuten en bak het brood verder gaar in circa 20 minuten. Wanneer je met je vingers op de onderkant van een brood tikt, moet het hol klinken. Laat het brood afkoelen op een rooster.

woensdag 16 april 2008

Mag ik je voorstellen: Truus

Het duurde wel even voordat Truus tekens van leven gaf, maar na 6 dagen van doodse stilte is ze uit haar schuilplaats gekomen.

'Waar heeft ze het over', zal je misschien denken. Ik heb het over zuurdesem. 10 dagen geleden ben ik begonnen met het maken van een starter, naar de methode van Mary van The Sour Dough. Zij is 1 van de Bread Baking Babes. Voor de maand mei gaan zij de uitdaging aan om een brood met zuurdesem te maken en vergelijken daarna de resultaten. Daarnaast mag een ieder die daar zin in heeft met hen meedoen.

In de eerste instantie wilde ik deze uitdaging aan me voorbij laten gaan, want wij houden niet zo van zuurdesembrood, maar waag me er nog een keer aan.

De eerste 4 dagen pruttelde het zuurdesem naar hartelust, maar daarna was het over. Weinig bubbels meer te zien en de laag hooch werd dikker en dikker. Daarom ben ik een beetje een ander weg ingeslagen en ben Truus - je mag na acht dagen het zuurdesem een naam geven - vanaf de 9de dag 100% gaan hydrateren. Dat houd in dat ik na het zuurdesem te hebben gehalveerd het voed met 100 gram bloem en 100 gram lauwwarm water. Vanmorgen, dag 10, pruttelde Truus er flink op los en was ze zelfs bijna verdubbeld.



Tijd om er iets mee te gaan doen.

Op de site van King Arthur Flour vond ik een recept voor Sourdough Popovers. Hierin heb ik een deel van Truus verwerkt.



Voor 6 popovers:

240 gram lauwwarme melk
3 eieren maat M
125 gram zuurdesem
1/2 t.l. zout
130 gram tarwebloem

Verwarm de oven voor op 220 °C graden inclusief een muffinvorm. Klop de eieren door de melk, daarna het zuurdesem en het zout. Voeg vervolgens de bloem toe: klop niet te lang, een paar kleine klontjes geeft niets. Het beslag is nog iets dunner dan pannenkoekbeslag.

Haal de muffinvorm uit de oven, beboter 6 vormpjes - telkens 1 overslaand - en giet de vormpjes bijna vol. Bak de popovers 15 minuten op 220 °C graden, daarna nog 15-20 minuten op 190 °C graden. Haal de popovers direct uit de vorm en serveer ze gelijk.

zondag 13 april 2008

Witte cake




Naast de eiwitten die ik gisteren overhield bij het maken van babka's had ik er nog een aantal in de vriezer liggen. Deze wilde ik verwerken in een cake, maar vond niet een recept naar mijn smaak in één van mijn bakboeken of op het internet. Wel vond ik een recept wat een beetje in de richting kwam en heb daar het benodigde aan veranderd. Het resultaat is een luchtige frisse cake: de allerlekkerste cake die ik ooit heb geproefd!

275 gram zachte roomboter
400 gram (superfijne) kristalsuiker
rasp van 1 schoongeboende citroen
400 gram patentbloem
1/4 t.l. zout
1.1/2 t.l. bakpoeder
200 gram melk -kamertemperatuur-
8 eiwitten maat M

Beboter en bebloem een grote tulbandvorm. Verwarm de oven voor op 175 °C graden. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf. Mix de boter met de suiker en citroenrasp luchtig en bleek. Zeef boven een andere kom de bloem, zout en bakpoeder. Voeg het bloemmengsel en de melk om de beurt toe aan het botermengsel: het bloemmengsel in 4 delen, de melk in 3 delen. Begin en eindig hierbij met het bloemmengsel. Schraap de zijkanten van de kom regelmatig en voeg pas een volgend deel toe als de vorige geheel is opgenomen in het beslag. Spatel de stijfgeklopte eiwitten door het beslag tot het geheel in het beslag is opgenomen. Schep het beslag in de vorm en plaats het in de onderste helft van de oven. Bak de cake in circa 60 minuten goudbruin en gaar: een satéprikker moet er schoon uitkomen. Haal de cake uit de oven en laat het eerst 30 minuten in de vorm op een rooster afkoelen. Haal de cake uit de vorm en laat het verder op het rooster afkoelen.

Bananen confituur

Vanmiddag, bij een plattelandswinkel in het Groene Hart, stuitte ik op een handgeschreven kaartje bij de bananen dat er ...