vrijdag 23 mei 2008

Piolâne-Style Miche




De Bread Baking Babes hadden eerder al aangegeven dat deze maand iets gebakken zou worden met zuurdesem. Sher is de host van deze maand en zij heeft bedacht dat het een brood van Peter Reinhart moest worden. Eigenlijk heb ik het wel een beetje gehad met Peter Reinhart na de vele fiasco's die volgden op het testen van de recepten die niet zolang geleden zijn uitgegeven in zijn nieuwste bakboek. De testers konden het boek voor een schappelijke prijs plus handtekening van de schrijver bestellen, maar ik heb er vriendelijk voor bedankt ;-)

Maar voor de Bread Baking Babes maak ik graag een uitzondering.

Het recept is in het Nederlands te vinden bij Lien van Notitie van Lien en in het Engels bij Sher van What did you eat. Ik heb gebruik gemaakt van Truus, mijn starter, welke is ontstaan na het volgen van de methode van Mary van The sour dough. Eerlijk gezegd zat ik een beetje te wachten op deze uitdaging, want (heel zachtjes gezegd) ik ben Truus een beetje zat. Niet dat ze haar werk niet goed doet, integendeel. Ze is tot nu toe de beste starter die ik heb gehad. En ook al zijn de broden die uit haar voortkomen niet al te zuur ... wij zijn er gewoon niet echt gek op.

Ik wil Sher bedanken voor de uitdaging. Door haar is mijn mening over de recepten van Peter Reinhart iets bijgesteld. Dit brood pakte goed uit en er is niets op aan te merken.

I would like to thank Sher for setting up this challenge. Because of her my opinion of the recipes of Peter Reinhart has been changed for the better. This bread turned out quit well, better then expected.

Ik heb het recept gevolgd zoals beschreven door Lien. De starter had ik kort van te voren gevoed, zodat ik gelijk verder kon vanaf dag 3. Ik heb haar tip opgevolgd voor wat betreft het gezeefde volkoren meel en heb de hoeveelheden vervangen door de helft volkorenmeel en de helft tarwebloem. Daarnaast wilde ik een niet al te groot brood bakken en heb de hoeveelheden gehalveerd.

donderdag 22 mei 2008

Citroen friands




Van origine zijn friands Franse cakejes, maar ze zijn heel populair in Australië en Nieuw Zeeland. Het zijn lichte cakejes, meestal gecombineerd met fruit en/of citrusrasp, gebakken in ovale vormpjes. Helaas heb ik die vormpjes niet. Als iemand weet waar ze in NL te koop zijn, dan hoor ik het graag. Een muffinvorm moet er tot die tijd aan geloven.

Dit recept is afkomstig uit The Sunday Times. Volgens de beschrijving moeten de friands gebakken worden in een oven op 200 °C graden. Ik vind ze voor het mooie te donker en zal de volgende keer de oven eerder op 180 °C graden instellen.

180 gram ongezouten roomboter
6 eiwitten maat M
75 gram patentbloem plus extra om de muffinvorm mee te bestuiven
210 gram poedersuiker
125 gram amandelmeel
rasp van een schoongeboende citroen

muffinvorm 12 stuks

Verwarm de oven voor op 200 °C graden. Smelt de boter (magnetron 800 watt/1 minuut): gebruik hier iets van om de vorm mee in te vetten. Laat de rest van de gesmolten boter iets afkoelen. Bestuif de vormpjes licht met de extra patentbloem. Mix de eiwitten schuimig maar niet helemaal stijf. Zeef de bloem en poedersuiker over de eiwitten en voeg de amandelmeel en rasp toe. Giet de gesmolten boter er bij en spatel het geheel door elkaar tot een luchtig egaal beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de friands in het midden van de oven in 18-20 minuten goudbruin en gaar: een tandenstoker moet er droog uitkomen. Laat de friands 5 minuten afkoelen in de vorm, daarna op een rooster.



Bestrooi de friands vlak voor het opdienen met poedersuiker (optioneel).

donderdag 15 mei 2008

dinsdag 13 mei 2008

Pineapple Cake with Marzipan






Zorra, congratulated with your third anniversary. I will take a slice of this cake to many many more years of blog-events!

300 gram sifted all-purpose flour
1 sachet baking powder (4 ts.)
1/4 ts. salt
200 gram marzipan -cut into little pieces-
175 gram unsalted butter
175 gram granulated sugar
1 sachet vanilla sugar (2 ts.)
6 eggs size M
300 gram canned pineapple -cut into little pieces and drained-

Powdered sugar or chocolate glaze

Preheat the oven to 325 °F/160 °C. Generously spray with nonstick cooking spray or butter a 9-inch/22.1/2 cm tube pan or angel food cake pan and dust with a little flour.

In a medium bowl, combine flour, baking powder and salt.

In the bowl of a electric mixer fitted with the flat beater attachment, combine the marzipan, butter, granulated sugar and vanilla sugar: soften on low speed. Increase speed to medium-high and cream until smooth and light in color. Scrape the sides of the bowl.

Add the eggs, 1 at a time at 1-minute intervals. Scrape the sides of the bowl again. Reduce to low speed and gradually add the dry ingredients.

Remove the bowl from the mixer. Use a spatula, fold in the pineapple.

Spoon the batter into the prepared pan and smoothing the surface. Bake in the preheated oven for about 60 minutes, or until the cake is golden brown and comes away from the sides of the pan. A toothpick inserted into the center should come out dry. Remove the cake from the oven and set the pan on a cake rack to cool to room temperature.

Remove the pan from the cake. Spread the top of the cake with chocolate glaze or dust with powdered sugar.

dinsdag 6 mei 2008

Tarwe zuurdesem brood




Het zuurdesem heeft een paar dagen geparkeerd gestaan in de koelkast. Gisteren in de loop van de middag heb ik het eruit gehaald en een uur op temperatuur laten komen. Na het geroerd, gehalveerd en gevoed te hebben, heb ik er (zo'n 8 uur later) een deel voor de sponge afgenomen en de rest weer in de koelkast gezet.

Sponge:
250 gram zuurdesem (100% gehydrateerd)
240 gram lauwwarm water
130 gram tarwebloem
65 gram volkorenmeel
50 gram tarwevlokken

Deeg:
sponge
25 gram olijfolie
25 gram honing
130 gram tarwebloem
130 gram volkorenmeel
1.3/4 t.l. broodzout

Sponge:
Mix alle ingrediënten in een glazen of plastic kom tot een dikke pap. Dek de kom af en laat het 8-12 uur fermenteren.

Deeg:
Doe de tarwebloem, volkorenmeel, olijfolie, honing en sponge in de kom van de standmixer en meng met de platte klopper (KitchenAid/stand 1) alles goed door elkaar. Verwijder de platte klopper, dek de kom af en laat deeg het 20 minuten fermenteren. Plaats de deeghaak en mix op de laagste stand tot het deeg aan de deeghaak begint te hechten. Kneed het deeg vervolgens in 8 minuten (KitchenAid/stand 2) tot een soepel deeg dat de zijkanten van de kom loslaat. Is het deeg te nat, voeg iets bloem toe; is het deeg te droog, voeg iets water toe. Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af. Laat het deeg in 90-120 minuten², op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen. Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en sla het door. Vorm het deeg naar eigen keuze¹ en laat het 60-90 minuten² rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld. Verwarm de oven voor op 205 °C graden. Snijd het brood in en bak het in circa 40 minuten bruin en gaar: wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken.



Laat het brood afkoelen op een rooster.

¹ Ik heb het brood laten rijzen in een rijsmandje/banneton en daarna gebakken op een meeverwarmde terracotta schotel.
² De rijstijden zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

donderdag 1 mei 2008

Moeder eend




Naast bakken wandel ik graag: meestal in de buurt, of te wel, in het Groene hart. In dit gebied ben ik geboren, getogen en ik ben er nog lang niet op uitgekeken.

Afgelopen week zag ik in de sloot achter ons huis een stuk of 3 moeder eenden met in totaal 17 kuikens. En ook al zijn de eenden ontzettend oplettend en blijven de kuikens meestal aan de graskant, zijn er in een week tijd 11 opgegeten. Het is niet moeilijk te raden hoe dit komt, als je weet dat vlak bij deze sloot een ooievaarsdorp ligt.