dinsdag 29 september 2009

Apfel Buttermilch Kuchen




Nieuwe recepten uitproberen is leuk, maar levert niet altijd een succes op. Ik had onze makelaar beloofd dat wanneer ons huis verkocht zou zijn, ik voor hem een appeltaart zou bakken. Dat heb ik tussen de tijd dat de sleuteloverdracht was en nu ook wel gedaan, maar zonder succes. De smaak was dan wel goed, maar het zag er gewoon niet zo mooi uit.

Deze appeltaart, of beter gezegd appelkoek, was heel eenvoudig te maken, maar het resultaat mag er zijn ... vind ik. Hoewel ik het natuurlijk niet geproefd hebt, ruikt het fantastisch en dat zegt vaak veel.

Het recept heb ik gevonden op Chefkoch.de. Ik heb het recept geheel gevolgd, behalve dan dat ik een eetlepel custardpoeder geroerd heb door de appelstukjes. Voor deze appelkoek heb ik Rubens appels gebruikt en het vocht dat uit de appels komt wordt gebonden door de custard. Op deze manier hoop ik te voorkomen dat de bodem klef wordt.

Ik gebruik nooit, maar dan ook nooit, appels afkomstig uit het buitenland. Voor wat dan ook. Van de Nederlandse bodem komen zoveel lekkere soorten appels, dat ik het (zeker ook met het oogpunt op het millieu) onjuist vind om appels uit het buitenland te laten komen c.q. te gebruiken. Natuurlijk mag iedereen dit voor zichzelf uitmaken, maar denk er eens over na :-)

Voor een springvorm van 26 cm Ø:

Bodem:

250 gram patentbloem
2 t.l. bakpoeder
250 ml karnemelk
150 gram kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
2 eieren maat L

Vulling:

3 appels
1 e.l. custardpoeder

Toplaag:

140 gram patentbloem
70 gram kristalsuiker
1/2 t.l. kaneel
30 gram gemalen amandelen
100 gram boter/margarine

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 180 °C graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en beboter en bebloem de rand.

Bodem:
Zeef de bloem met de bakpoeder: zet apart. Mix de eieren met de kristal- en vanillesuiker schuimig. Mix de karnemelk, toevoegend in een dunne straal, door het beslag. Voeg het bloemmengsel lepel voor lepel door het beslag. Giet het beslag in de springvorm.

Vulling:
Schil de appels, snijd het klokhuis eruit, en snijd het in kleine stukjes. Voeg de custardpoeder toe en roer het goed door de appelstukjes. Verdeel de appelstukjes over het beslag.



Toplaag:
Meng de bloem, suiker, kaneel en gemalen amandelen door elkaar. Voeg de boter toe en kneed met de hand het geheel tot kleine korrels. Verdeel dit over de appelstukjes.



Bak de koek in 40-45 minuten goudbruin en gaar en de zijkant loskomt van de ring.
Laat de koek 10 minuten op een rooster afkoelen. Verwijder de ring en laat de koek verder afkoelen.

donderdag 24 september 2009

Vlierbessensiroop




Hoewel mijn rijbewijs een paar dagen verlopen was en er al een nieuwe in het stadshuis op me lag te wachten, had ik het nog niet opgehaald. Voor dit soort zaken moet ik naar een naburige stad waar het dorp waarin ik woon onder valt. 'k Had er tot vandaag nog geen tijd voor gemaakt, maar omdat ik toch nog een paar boodschapjes had ben ik vanmorgen op de fiets gestapt. 't Was heerlijk weer, dus niet bepaald een straf. Voor 't geval het wat meer boodschapjes zouden worden ;-) had ik mijn fietstas aangeklikt: een lelijk ding, maar o zo handig.

Meestal als ik op de fiets boodschappen ga doen fiets ik met blik op oneindig en let ik niet echt op wie of wat er voorbij komt. Krijg daar nog weleens commentaar op van 'zag je me niet' of 'wilde je me niet zien'. Maar vandaag lette ik wat beter op en zag langs het fietspad, vlakbij het stadshuis, verschillende vlieren staan, vol met zwarte bessen klaar om geplukt te worden. Die kans liet ik me niet voorbijgaan en heb mijn fietstas gebruikt op de bessen in te doen.

Na het ophalen van mijn rijbewijs en de geplande boodschapjes, ben ik nog snel langs de reformwinkel gegaan voor een stukje gember en kaneelpijpjes. Ik had nl. al eerder een recept gevonden op een paar Belgische sites/forums voor vlierbessensiroop. Maar omdat de vlierbessen op de tuin van mijn schoonvader op waren, had ik deze maar weggelegd. Nu kon ik het toch maken.

Direct thuisgekomen heb ik de besje van de takjes afgeritst: 1250 gram schoon. Nadat de bessen waren gekookt, hield ik 850 gram sap over. Hier heb ik 850 gram rietsuiker aan toegevoegd.

Basisrecept:

2500 gram vlierbessen -schoongemaakt gewogen-
500 gram water
5 kruidnagels
1 kaneelpijpje
klein stukje gember
bruine kandijsuiker (ik heb rietsuiker gebruikt)

Breng het water, samen met de kruidnagels, kaneelpijpje en gember aan de kook: laat het 30 minuten trekken. Doe de bessen in een ruime pan met dikke bodem: voeg het kookvocht, inclusief kruiden, toe.



Kook de bessen 10-15 minuten tot alle bessen opengebarsten zijn. Giet de bessen en het sap in een fijne vergiet en vang het sap op. Druk de bessen nog iets aan met de bolle kant van een lepel tot al het sap eruit is. Meet het sap af en kook het samen met evenveel suiker eventjes door tot het suiker opgelost is. Giet de hete sap in goed schoongemaakte en warme flessen en sluit ze meteen.

Naast dat deze siroop lekker is door de yoghurt of over ijs schijnt het heilzaam te zijn om dagelijks een lepel van dit in te nemen. Het zou goed zijn tegen griep en verkoudheid. Nou ... wat wil een mens nog meer ... lekker en nog goed voor je ook ;-)

Bron: forum.tuinadvies.be

woensdag 16 september 2009

Appelmoes




Via mijn ouders kreeg ik van een neef een kist Rubens appels. 't Waren appels met 'een plekje', maar dat geeft niets voor de moes. Niet dat ze alleen daar nog maar voor geschikt waren, want tijdens het schillen zijn er heel wat partjes verdwenen achter de kiezen van mijn kinderen.

Net als mijn moeder, maak ik appelmoes in de snelkookpan. Ik was even nieuwsgierig wat ik op het Internet kon vinden over appelmoes bereiden in de snelkookpan en las dat dat werd afgeraden. Dat begrijp ik niet helemaal, want het werkt perfect.

Waar ik wel rekening mee houd, is dat de pan niet te vol is. Ik heb een 6 liter snelkookpan. Die vul ik tot de helft met geschilde en in 8 parten gesneden appels. Daar gaat 1 kopje water op. Op het moment dat de pan op druk is en er stoom uit het stoomventiel komt, laat ik het 1 hooguit 2 minuten nog koken. Daarna draai ik het gas uit en laat de druk in de pan langzaam verminderen zonder dit te forceren. Wanneer de druk van de pan af is, haal ik de deksel van de pan en mix met de staafmixer de gekookte appels glad. Daarna roer ik er 2 zakjes vanillesuiker door en suiker (of zoetstof/zoetjes) naar smaak.

De moes gaat direct in goed schoongemaakte en nog hete potten en gaat de deksel erop. De eerste 5 minuten laat ik de potten op z'n kop staan, daarna draai ik ze om en laat ik ze verder afkoelen.

Het wil weleens gebeuren dat er met het stoom ook wat appelvocht door het stoomventiel ontsnapt. Dit wil verschillen per appelsoort. Mijn moeders tip: leg een schoonmaakdoekje over het ventiel, zodat het niet over het deksel op het fornuis loopt.

dinsdag 8 september 2009

Vlierbessengelei




Vorige week ontdekte ik bij mijn schoonvader op de moestuin een paar vlieren. De bessen waren toen nog niet helemaal rijp, maar deze week mocht ik oogsten. Omdat ik nog niet eerder iets met vlierbessen heb gedaan, heb ik eerst op het Internet van alles en nog wat gelezen over deze bessen. Zo las ik dat onrijpe vlierbessen giftig zijn. Om die te verwijderen vond ik een hele goeie tip op weblog Wijnmaker. Onrijpe vlierbessen blijven namelijk drijven op het water en zijn zo heel gemakkelijk te verwijderen. Lees de post maar eens door.

Vlierbessen oogst je aan een scherm. Was de schermen in ruim koud water om vuil en insecten te verwijderen. Rits de bessen met een vork van de tros en was ze weer in ruim koud water. Verwijder de onrijpe bessen.

Doe de bessen in een grote pan en zet het op. Stamp de bessen voorzichtig (kijk uit voor vlekken op je kleren) kapot met een aardappelstamper. Wanneer het sap het kookpunt bereikt, laat je het 10 minuten zachtjes pruttelen. Giet de bessen en het sap door een fijne zeef en vang het sap op. Laat de bessen een paar uur uitlekken of (als je geen tijd hebt) druk met de bolle kant van een lepel de sap uit de bessen.

Kook telkens niet meer dan 1000 gram sap. Bij het verwerken van grotere hoeveelheden in ene keer, geleerd de gelei minder goed. Dit geldt ook voor het maken van jam en tova.

1000 ml vlierbessensap
80 ml citroensap
geleisuiker *

schone jampotten **

Meet het sap af en doe het over in een schone pan. Voeg de geleisuiker toe, net zoveel als aangegeven wordt op de verpakking van de geleisuiker. Verhit het mengsel al roerend op laag vuur tot de suiker volledig is opgelost.
Draai het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Kook de gelei net zolang als aangegeven is op de verpakking van de geleisuiker en het stollingspunt is bereikt (meestal zo'n 4 minuten). Je kunt dit controleren door een theelepel gelei op een koud schoteltje te scheppen. Houd het schoteltje na tien tellen schuin: als de gelei gestold is en rimpels heeft is de gelei klaar. Kook anders nog een minuutje langer.
Haal de pan van het vuur en schenk de gelei direct in potten. Schroef de deksels erop en zet de potten op hun kop. Keer de potten na 5 minuten om en laat ze verder afkoelen.

We hebben de gelei inmiddels allemaal geproefd. De geur van de gelei is even wennen maar de gelei zelf vinden wij heel lekker en fris van smaak.

* Voor deze gelei heb ik geleisuiker 2=1 gebruikt: 2 delen fruit/sap plus 1 deel geleisuiker.

** Wanneer bij mij een jampot schoon uit de vaatwasser komt, draai ik gelijk de deksel erop en zet het weg voor later gebruik. Wanneer ik de pot nodig heb, zet ik deze 10 minuten in een voorverwarmde oven op 100°C graden om te steriliseren en de deksels overgiet ik met kokend water.

Bron: Simply Recipes